Łapcie przepis na szybki torcik owocowy. Z owocami takimi jak jagody/borówki/maliny ciasto będzie lekkie i orzeźwiające. Robię tak często jak tylko nadarzy się ku temu okazja, czyli dość często :). . Moi pacjenci również uwielbiają – zamiast klasycznej śmietany 30% zawsze do ciast tortowych polecam serki typu Philadelphia lub Ricotta ze względu na większą ilość białka.
Składniki:
A jeśli chcecie zrobić większy tort to polecam takie proporcje:
Całe jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Następnie przesiewaj do piany jajecznej mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszając.
Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelej do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 st.C. Biszkopt piecz ok. 20 minut lub do suchego patyczka.
Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty.
Masa do ciasta jest jeszcze prostsza.
Na mały tort zużyłam 125 g (1 opakowanie) serka Philadelphia. Przełożyłam do miski, dodałam trochę cukru pudru, 1 łyżkę jogurtu (można dodać również serek typu Danio, dżem, mus owocowy) i całość krótko zmiksowałam.
Blat możesz posmarować jeszcze dowolnym dżemem/musem. Połowę kremu wyłóż na pierwszy blat biszkoptowy. Na kremie ułóż dowolne owoce; ułóż drugi blat biszkoptowy.
Gotowe ciasto udekoruj dowolnie, ewentualnie polej polewą czekoladową i wstaw na chwilę do lodówki. Smacznego:).