Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie. Dlaczego antocyjany są dla nas tak ważne?
- Łagodzą stany przemęczenia wzroku oraz zaburzenia mikrokrążenia siatkówkowego i naczyniowego.
- Stymulują funkcje układu immunologicznego, modyfikują przebieg procesu zapalnego.
- Zapobiegają pogarszaniu się ostrości widzenia.
- Opóźniają procesy starzenia się skóry i zapobiegają występowaniu wielu chorób przewlekłych – nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Polepszają wydolność tętnic i żył kończyn dolnych.
- Pomagają ograniczyć niektóre niepożądane działania chemioterapii, takie jak neurotoksyczność, trombocytopenia czy biegunka.
- Mają właściwości przeciwutleniające, antyagregacyjne w stosunku do płytek krwi.
Gdzie je znajdziemy?
Owoce: porzeczka czarna, jabłka, śliwki, czarne jagody, borówka amerykańska, winogrona, aronia.
Warzywa: buraki, bakłażany,sałata, brokuł oraz jarmuż o fioletowych liściach, cebula czerwona, fioletowa papryka, czerwona kapusta, ridacchio.
Bibliografia:
Wartość odżywcza i zawartość związków bioaktywnych w warzywach i owocach z produkcji ekologicznej. E. Hallmann. https://zodr.pl/download/ekologia/WOprodukcji.pdf
powrót