location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Redukcja Masy Ciała na Zdrowej Diecie Przeciwzapalnej - Program 4-tygodniowej diety

Redukcja Masy Ciała na Zdrowej Diecie Przeciwzapalnej - Program 4-tygodniowej diety

Dieta o wysokim potencjale przeciwzapalnym staje się coraz bardziej popularna, pojawia się coraz więcej naukowych doniesień na temat możliwości jej stosowania.

Dieta przeciwzapalna ułożona przez dietetyka klinicznego to niezwykle istotny element leczenia, który ma na celu w sposób naturalny, niefarmakologiczny zmniejszać stany zapalne w organizmie wywołane przez chorobę. Czasem medycyna konwencjonalna „rozkłada ręce” i tutaj z pomocą może przyjść odpowiednio dobrana dieta, która rozwiązuje często wieloletni problem pacjenta.

Sposób odżywiania może być zarówno czynnikiem przeciwzapalnym jak i prozapalnym. Dieta przeciwzapalna  to element kuracji chorób cywilizacyjnych, a przede wszystkim sposób na zapobieganie im. Jej popularność rośnie ze względu na coraz większe zainteresowanie naukowców działaniem przeciwutleniaczy, bioaktywnych fitozwiązków i ich roli w ogólnym stanie zdrowia oraz ochronie przed powszechnymi chorobami. 

Odpowiednio dobrana dieta ma realny wpływ na redukcję masy ciała,  przebieg choroby oraz ostateczny wynik leczenia. Nawet częściowe stosowanie diety przeciwzapalnej niesie duże korzyści zdrowotne. Przekonaj się sam/-a !

Dla kogo szczególnie polecany jest przeciwzapalny sposób żywienia?

  • dla osób z nadwagą/otyłością (dieta redukcyjna).
  • dla osób z RZS, bólami stawów, łuszczycowym zapaleniem stawów, dną moczanową, boleriozą.
  • dla osób z Hashimoto, niedoczynnością tarczycy.
  • dla osób z nietolerancją histaminy, tyraminy (dieta ma obniżoną ilość amin biogennych).
  • dla osób z nieprawidłowym profilem lipidowym (podwyższony cholesterol, LDL, trójglicerydy).
  • dla osób z chorobami układu pokarmowego (wprowadzamy dużo modyfikacji pod kątem jednostki chorobowej).
  • dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
  • dla osób z chorobami neurodegeneracyjnymi (np. Parkinson).
  • dla osób ze słabą kondycją komórek skóry, z trądzikiem i innymi problemami dermatologicznymi.
  • dla osób z obniżoną odpornością, spadkiem energii, koncentracji, zmagających się z długotrwałym napięciem nerwowym, depresją.
  • dla par starających się o dziecko.
  • dla kobiet  w okresie menopauzy.
  • dla każdej osoby, która chce zdrowo się odżywiać i przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym.

Po więcej informacji zapraszam tutaj:

http://studiozycia.pl/p/12-tygodniowy-indywidualny-program-diety-przeciwzapalnej-pod-konkretne-schorzenie-html

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.