Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Propozycja diety roślinnej niskotłuszczowej na 1 dzień. Zalecana przy nadciśnieniu, miażdżycy, stłuszczeniowymi chorobami wątroby, trądziku, łuszczycy.

Propozycja diety roślinnej niskotłuszczowej na 1 dzień. Zalecana przy nadciśnieniu, miażdżycy, stłuszczeniowymi chorobami wątroby, trądziku, łuszczycy.

Podaję wam przykład diety, która świetnie sobie radzi u osób z pewnymi jednostkami chorobowymi.

Do skorzystania z jadłospisu zachęcamy osoby z nadwagą, otyłością, chorobami sercowo-naczyniowymi, miażdżycą, nadciśnieniem, hipercholesterolemią,  stłuszczeniowymi chorobami wątroby, podwyższonym kwasem moczowym, chorobami skórnymi, trądzikiem, łuszczycą, spadkiem odporności.

 

Jadłospis na 1 dzień.

______________________________________________________________________________

W ciągu dnia pamiętaj o piciu wody niegazowanej niskosodowej!

 

Śniadanie

Owsianka z mango i owocami jagodowymi.

Składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych
  • Pół szklanki niesłodzonego soku jabłkowego (ale jeśli nie posiadasz można użyć więcej mleka roślinnego zamiast soku)
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 jabłko starte na grubych oczkach
  • ½ szklanki jogurtu lub mleka roślinnego (można wybrać migdałowe, kokosowe, sojowe)
  • Pokrojone mango, borówki lub jagody (dowolna ilość; owoce mogą być mrożone lub liofilizowane)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Do miski wsyp płatki owsiane i zalej je sokiem jabłkowym i cytrynowym. Dodaj miód lub syrop. Odstaw najlepiej na całą noc. Następnie przed podaniem dodaj starte jabłko, mango, jagody, jogurt lub mleko (można lekko podgrzać całą potrawę.

 

II śniadanie

Napój z marchwi i czarnej rzepy.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia czarna rzepa
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego

Wyciśnij sok w sokowirówce lub wyciskarce. Dodaj siemię lniane. Wymieszaj.

 

Obiad

Pieczone bataty nadziewane komosą ryżową.

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1 szklanka komosy ryżowej (można pomieszać z inną kaszą, np. amarantusem)
  • 1 pietruszka (polecam jednak bardziej pasternak)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • 2-3 łyżki pestek dyni i opcjonalnie słonecznika
  • 2 łyżki oliwy

Bataty natnij przez środek, skrop je oliwą, przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Ułóż na papierze do pieczenia i piecz do 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Komosę zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Na patelnię wlej trochę wody, dodaj posiekaną cebulkę i chwilę ją pogotuj. Na koniec dodaj łyżeczkę oliwy. W ten sposób tłuszcze nie stracą swoich właściwości.

Przy okazji pamiętaj kucharzu młody ! Nie wlewaj do gorącego oleju WODY :)

Wymieszaj z komosę z cebulką, posiekaną pietruszką oraz słonecznikiem lub dynią  taki farsz wyłóż w środek batata. Zapiecz bataty jeszcze ok. 15 minut.

Podawać z ulubioną surówką (polecam pokroić 1 paprykę czerwoną, 1 pomidor, dodać szczypiorek lub cebulkę, rukolę, przyprawić i wymieszać z małą łyżeczką oliwy)

 

Podwieczorek

Kawa bananowa (na ciepło lub zimno)

Składniki:

  • 1 banan
  • Pół szklanki kawy
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • Miód do smaku (chociaż nie jest to konieczne)
  • Szczypta cynamonu i kurkumy

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować.

 

Kolacja

Szybka pasta z czerwonej soczewicy.

Odłóż trochę pasty na kolejny dzień (na I lub II śniadanie)

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 ogórek kiszony (jeśli tolerujesz)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Pół małej cebuli czerwonej
  • 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • Nasiona czarnuszki

Soczewicę wypłukać i gotować w 2 szklankach wody. Odcedzić i zblendować razem z oliwą. Soczewicę wymieszać z pokrojoną drobno cebulką, przyprawić do smaku. Zachęcam również do posypania kanapki czarnuszką. Pastę smarować na pieczywie (nie używaj już masła). Pokroić ogórek i położyć na kanapki.  

Polecam herbatę miętową lub z korzenia mniszka lekarskiego (dla lepszej pracy wątroby) .

Uwaga: Przy nietolerancji histaminy kiszonki są niezalecane!

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.