Podaję wam przykład diety, która świetnie sobie radzi u osób z pewnymi jednostkami chorobowymi.
Do skorzystania z jadłospisu zachęcamy osoby z nadwagą, otyłością, chorobami sercowo-naczyniowymi, miażdżycą, nadciśnieniem, hipercholesterolemią, stłuszczeniowymi chorobami wątroby, podwyższonym kwasem moczowym, chorobami skórnymi, trądzikiem, łuszczycą, spadkiem odporności.
Jadłospis na 1 dzień.
______________________________________________________________________________
W ciągu dnia pamiętaj o piciu wody niegazowanej niskosodowej!
Śniadanie
Owsianka z mango i owocami jagodowymi.
Składniki:
Do miski wsyp płatki owsiane i zalej je sokiem jabłkowym i cytrynowym. Dodaj miód lub syrop. Odstaw najlepiej na całą noc. Następnie przed podaniem dodaj starte jabłko, mango, jagody, jogurt lub mleko (można lekko podgrzać całą potrawę.
II śniadanie
Napój z marchwi i czarnej rzepy.
Składniki:
Wyciśnij sok w sokowirówce lub wyciskarce. Dodaj siemię lniane. Wymieszaj.
Obiad
Pieczone bataty nadziewane komosą ryżową.
Składniki:
Bataty natnij przez środek, skrop je oliwą, przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Ułóż na papierze do pieczenia i piecz do 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Komosę zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Na patelnię wlej trochę wody, dodaj posiekaną cebulkę i chwilę ją pogotuj. Na koniec dodaj łyżeczkę oliwy. W ten sposób tłuszcze nie stracą swoich właściwości.
Przy okazji pamiętaj kucharzu młody ! Nie wlewaj do gorącego oleju WODY :)
Wymieszaj z komosę z cebulką, posiekaną pietruszką oraz słonecznikiem lub dynią taki farsz wyłóż w środek batata. Zapiecz bataty jeszcze ok. 15 minut.
Podawać z ulubioną surówką (polecam pokroić 1 paprykę czerwoną, 1 pomidor, dodać szczypiorek lub cebulkę, rukolę, przyprawić i wymieszać z małą łyżeczką oliwy)
Podwieczorek
Kawa bananowa (na ciepło lub zimno)
Składniki:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować.
Kolacja
Szybka pasta z czerwonej soczewicy.
Odłóż trochę pasty na kolejny dzień (na I lub II śniadanie)
Składniki:
Soczewicę wypłukać i gotować w 2 szklankach wody. Odcedzić i zblendować razem z oliwą. Soczewicę wymieszać z pokrojoną drobno cebulką, przyprawić do smaku. Zachęcam również do posypania kanapki czarnuszką. Pastę smarować na pieczywie (nie używaj już masła). Pokroić ogórek i położyć na kanapki.
Polecam herbatę miętową lub z korzenia mniszka lekarskiego (dla lepszej pracy wątroby) .
Uwaga: Przy nietolerancji histaminy kiszonki są niezalecane!