Płatki jaglane to zbożowy produkt spożywczy, wytwarzany z rozgniecionych ziaren prosa.
- Płatki jaglane to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza układu nerwowego. Działają też przeciwdepresyjnie (to głównie dzięki wit. B6, która jest zaangażowana w produkcję neuroprzekaźników, np. serotoniny).
- Magnez znajdujący się w płatkach jaglanych także łagodzą objawy zmęczenia oraz depresji.
- Dzięki obecności cynku i krzemu mają korzystny wpływ na odporność, naczynia krwionośne, ale i kondycję skóry, włosów i paznokci. Uwaga! Mogą być naturalnym scrubem do skóry twarzy :).
- Zapobiegają wystąpieniu niedokrwistości, dzięki wysokiej zawartości żelaza.
- Korzystnie wpłyną także na pracę nerek. Posiadają właściwości przeciwgrzybiczne, ale też moczopędne.
- Płatki jaglane to także bogactwo witaminy E, która hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości błonnika wspierają pracę układu trawiennego.
- Zawarte w płatkach jaglanych fitochemikalia i flawonoidy zmniejszają powstawanie komórek rakowych.
Kasza czy płatki?
Kasza jaglana jako nieprzetworzony produkt będzie dużo bogatszym źródłem błonnika i minerałów. Płatki zawierają znacznie mniej błonnika i tłuszczu, co oznacza, że są łatwiej trawione przez organizm. Będą bardziej polecane w diecie łatwo strawnej.
Nic tylko częściej z nich korzystać :). Można je jeść bez gotowania. Płatki jaglane najczęściej łączy się z owocami lub jogurtem. Ja polecam szybki koktajl z ich dodatkiem.
Koktajl jaglano-owocowy.
Składniki:
- 1 banan
- Owoce leśne, do wyboru: jagody, borówki, maliny (lub inne)
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1 szklanka wody (lub napoju roślinnego, jogurt)
- 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj dokładnie.
powrót