Pieczone warzywa  z dodatkiem sera halloumi.
Przepisy - przekąski
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

29-05-2023

1 min czytania

Pieczone warzywa z dodatkiem sera halloumi.

Dzisiaj coś w klimacie greckim, czyli warzywka, oliwa i trochę nabiału.  Pieczone warzywa korzeniowe pasują do wielu dań, ja jednak wolę je solo :). Tutaj przedstawiam propozycję na szybki, odżywczy i sycący posiłek.

Składniki:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Ziemniak lub batat
  • ser halloumi
  • sól, pieprz, trochę tymianku, rozmarynu, ewentualnie kolendry, natki pietruszki
  • oliwa extra vergine

Pokrój warzywa wzdłuż na ćwiartki i wrzuć do miski. Wlej trochę oliwy, wsyp zioła, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

Rozłóż warzywa na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. W trakcie pieczenia pomieszaj warzywa, aby się nie spaliły J.

Ser halloumi: Skrop plastry sera niewielką ilością oliwy. Smaż krótko, przewracając, aż do zarumienienia.

Podawaj wszystko na jednym talerzu.