Pasta prosta, smaczna, doskonała do pieczywa, która dzięki dużej ilości białka przyspieszy proces regeneracji po chorobie/urazach/operacjach.
Składniki na pastę:
* kurczak - ugotowana pierś
* 2 jajka (mogą być same białka jeśli pacjent ma dolegliwosci ze strony wątroby/pęcherzyka żółciowego)
* musztarda ostra - 1 łyżeczka (polecam też użyć majonezu wegańskiego zamiast musztardy)
* Jogurt gęsty o obniżonej zawartości tłuszczu - 1 łyżka
* garść szczypiorku lub natki pietruszki
* pieprz, sól
Kurczaka pokroić, dodać do niego musztardę, jogurt i pieprz - zblendować.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę wymieszczać z pastą i dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.
Pastę można modyfikować wg własnych upodobań. Na przykład dodając ugotowanego buraka lub liście szpinaku, czy też mus dyniowy.