Najświeższe zalecenia przydatne podczas leczenia choroby wrzodowej i stanów zapalnych żołądka oraz dwunastnicy:
- Ostatnio posiłek dnia należy spożyć najlepiej 2 godziny przed snem.
- Kawa i mocna herbata pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych; należy więc ograniczyć je do 1 filiżanki dziennie, albo najlepiej całkowicie je odstawić.
- Nie pij alkoholu (uważaj na piwo! słód w nim zawarty wzmaga wydzielanie soków żołądkowych) i nie pal papierosów!
- Unikać bezwzględnie potraw smażonych, ostro przyprawionych, wędzonych, grillowanych. Podczas smażenia i grillowania powstają benzopireny, które wzmagają dolegliwości bólowe i wpływają na rozwój nowotworu żołądka.
- Unikać sosów, produktów marynowanych, esencjonalnych wywarów z mięsa lub kości.
- Z pieczywa najlepsze są pszenne czerstwe bułki. Ograniczyć trzeba pieczywo razowe, żytnie, makaron.
- Unikać warzyw o właściwościach wzdymające tj. brokuły, kalafior, kapusta, czosnek, cebula itp.
- Warzywa i owoce zaleca się w postaci rozcieńczonych soków (np. sok z marchwi rozcieńczony wodą) i gotowanych przecierów.
- Jedz banany, gdyż chronią żołądek przed kwasem wytwarzając lepszą osłonę przed sokami trawiennymi.
- Między posiłkami można pić kompoty bez cukru, wodę - zalecam picie letniej wody –mineralną niegazowaną lub napary herbaty ziołowej.
- Kawę najlepiej zamienić na zieloną herbatę, która blokuje działanie kancerogenów odpowiedzialnych za raka żołądka; nie przesadzać jednak z jej ilością;
- Unikać posiłków z małą ilością wody oraz o szorstkiej i chropowatej strukturze.
- Nie dopuszczaj do zaparć. Toksyny znajdujące się w organizmie muszą być usuwane codziennie.
- Zakupioną żywność myj zaraz po przyjściu do domu, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Owoce i warzywa powinny być świeże. Produkty nieświeże, dodatkowo źle przechowywane często są zakażone pleśniami, i zawierają aflatoksyny, które mają działanie kancerogenne.
- Unikać stresu – naucz się go kontrolować, ćwicz głębokie wdechy i powolne wydechy.
- Jadać regularnie o tej samej porze.
- Zastosować śluzy roślinne powlekające błonę śluzową żołądka. Śluzy zawierają: nasienie lnu, korzeń prawoślazu, nasienie babki płesznik, porost islandzki.
- Posiłki nie powinny być zbyt duże objętościowo. Należy jeść powoli, bez pośpiechu. Dokładnie przeżuwaj pokarm.
- W okresie zaostrzenia choroby potrawy muszą mieć konsystencję papkowatą. Należy je miksować, przecierać lub mielić.
- Wskazane są zioła, które działają przeciwzapalnie i łagodzą podrażnienia, np. rumianek, melisa.
- Ogranicz spożycie czekolady. Może ona rozluźnić mięśnie wpustu, powodując zgagę.
- Niedobory witamin należy wyrównać świeżymi sokami warzywno-owocowymi (które można rozcieńczać przegotowaną wodą).
- Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, pieczenia w folii, duszenia bez uprzedniego obsmażania.
- Bardzo ważna jest temperatura potraw. Nie mogą one być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące. Ponieważ te pobudzają motorykę żołądka, gorące zaś dodatkowo powodują przekrwienie błony śluzowej żołądka.
- Unikać prozapalnych tłuszczów (olejów: kukurydzianego, sojowego, słonecznikowego, margaryn); jedz więcej: oliwy z oliwek, olejów z awokado, kokosa, lnu i rzepaku.
- Dbaj o nawodnienie organizmu. Płyny rozcieńczają soki żołądkowe i zmniejszać ich agresywne działanie na podrażnienia błonę śluzową.
- Dbaj o to, aby twoje ubrania nie uciskały brzucha.
- Unikaj przechłodzenia organizmu.
- Uwaga na mleko! Jeszcze niedawno zalecane przy wrzodach, chociaż przynosi doraźną ulgę, stymuluje jednak wydzielanie soku żołądkowego. Mleko więc nie jest zabronione, ale nie należy go pić w dużych ilościach.
- Uwaga na popularną miętę! Okazuje się, że picie mięty na bolący żołądek to nie najlepszy pomysł. Szczególnie powinny uważać osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy i przy wrzodach. Mięta stymuluje produkcję soku żołądkowego, a tego chcemy przy dietoterapii uniknąć.