Pyszne mini hamburgery smakują jak prawdziwe, można zrobić je z mięsem, albo w wersji wege. To przekąska, która najszybciej znika ze stołu. Dzieci je uwielbiają.
Składniki (przepis na około 25 mini hamburgerów)
Mąkę, cukier, drożdże i sól mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko roztrzepujemy. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania hamburgerów.
Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy malutkie kulki. Ja pozostawiam na około 30 min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i ewentualnie posypujemy sezamem.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
To co będzie w hamburgerach zależy od Ciebie :); ja najczęściej robię malutkie kotleciki z mięsa mielonego, czasem z dodatkiem hummusu. Można zrobić też kotleciki wegetariańskie ze strączków. Oczywiście z dodatkiem sałaty zielonej, najczęściej sosu czosnkowego i innych fajnych dodatków. Takiego hamburgera należy przebić wykałaczką, aby się idealnie trzymał.