Od dłuższego czasu robię przede wszystkim diety w chorobach przewodu pokarmowego, po operacjach, w stanach wyniszczenia organizmu: nowotwory, zespół jelita nadwrażliwego, SIBO, choroby trzustki, wątroby, jelita grubego, ... . Dlatego postanowiłam stworzyć poradnik dla osób, które przez jakiś czas muszą odżywiać się lekko, ale odżywczo, aby szybciej się regenerować, odciążać chore narządy, nie tracić na masie mięsniowej, po prostu zdrowieć. Zbieram właśnie przepisy na dania, które moim pacjentom smakują najbardziej :). Już niedługo taka publikacja powinna się ukazać, aby ułatwić Wam gotowanie i w ogóle myślenie nad tym, co mam jeść, jak jeść, aby szybciej dojść do siebie, do zdrowia. Tym razem proponuję prosty przepis na małą, ale i energetyczną przekąskę dla osób będących na diecie łatwo strawnej.
Dlaczego kuskus?
Kuskus jest łatwo strawny, dlatego nadaje się do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i cierpiących na problemy z nadwrażliwym przewodem pokarmowym, w dietach oszczędzających trzustkę czy wątrobę. Kasza kuskus cechuje się niską zawartością tłuszczu i stanowi bogate źródło białka (jest go około dwukrotnie więcej niż w tej samej porcji białego ryżu). Ponadto, jedna szklanka kaszy kuskus pokrywa dobowe zapotrzebowanie na selen.
Kuskus z musem owocowym.
Składniki:
Kaszę zalej wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i poczekaj aż kasza wchłonie wodę. Kaszę zalecam wymieszać z musem jabłkowym lub jabłkowo-bananowym. Na koniec polecam jeszcze owoce niskofruktozowe: maliny, poziomki, jagody, borówki.
Mus jabłkowo-bananowy:
1 banan, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego , 1 łyżka musu jabłkowego - blendujemy.