Pyszne kopytka z cukinią, idealne danie dla osób z nadwrażliwością przewodu pokarmowego.
Składniki dla 4 osób:
Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu trzeba odstawić na godzinę.
Następnie ziemniakami przeciskamy przez praskę razem z białym serem. Dzielimy całość na 4 części i jedną część wyjmujemy, zostawiając ją w misce. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, całość mieszamy (masę robi się praktycznie tak samo jak na kluski śląskie, z tą różnicą, że tutaj mamy ser).
Cukinię kroimy dowolnie, można dodać jeszcze pokrojony drobno por, wrzucamy na patelnię, podlewamy delikatnie wodą, przyprawimy. Pod koniec gotowania dodajemy masło i oliwę. Zrobi się lekki sos. Odstawiamy.
Wkładamy kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Przekładamy na talerz i nakładamy na kopytka nasz cukiniowy sosik.
Rada: Kopytka są również pyszne, kiedy wymieszamy je z ulubionym pesto (bazyliowe, pietruszkowe).
SMACZNEGO LATA :)