Antocyjany to naturalne barwniki roślinne, które mają niezwykle dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. A im mocniejszy w barwie koktajl, tym lepiej. Takie koktajle ze względu na antocyjany i dużą zawartość potasu są idealne w prewencji niewydolności serca, zaburzeń rytmu, czy udarów mózgu. Mają pozytywny wpływ na płynność krwi, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu skrzepów.
Zalecam wprowadzenie zasady - 1 koktajl dziennie (ale nawet co drugi dzień) - aby skutecznie wpłynąć na poprawienie jakości diety.
Składniki (propozycja):
- Garść borówek lub jagód
- 2 łyżki aronii
- 2 łyżki czarnych porzeczek lub jeżyn
- Kilka ciemnych winogron - opcjonalnie
- 1 szklanka ciepłej wody
Wrzucić wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksować (ewentualnie dodać więcej wody). Przy jelicie nadwrażliwym można jeszcze przetrzeć z pestek.