Kisiel lniany na kaszel i ból gardła.
Przepisy - przekąski
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

25-01-2024

1 min czytania

Kisiel lniany na kaszel i ból gardła.

Siemię lniane działa ściągająco i przeciwzapalnie, a więc wspomagająco w walce z infekcją. Wydzielany przez roślinę śluz pokrywa ścianę gardła ochronną warstwą śluzu, co wpływa na ograniczenie działania patogenów chorobotwórczych łagodząc objawy.

Do szklanki wody dodać 2 łyżki siemienia lnianego i gotować kleik na wolnym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić z nasion. Warto do przestudzonego kisielu dodać miód lub sok z malin/czarnego bzu.

Przyrządzoną miksturę należy pić wolno tak, by spływała po ścianach gardła. Polecam przygotować większą ilość i popijać małymi porcjami w ciągu dnia. Dzięki temu nasze gardło będzie stale nawilżone.