location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi oraz osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej.

Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi oraz osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej.

Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi oraz osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej:

  1. Należy spożywać 4-5 (a często nawet 7) posiłków w ciągu dnia, niewielkich objętościowo.
  2. W skład każdego posiłku powinny wchodzić produkty o dużej zawartości białka, np. chude mięso, ryby, jaja, sery twarogowe, jogurty, kefiry, maślanki, serki tofu.
  3. Należy spożywać warzywa i owoce codziennie, ale w takiej formie, w jakiej nie będą powodowały dolegliwości (świeże, gotowane, miksowane, ścierane na tarce, w postaci soków).
  4. Nie należy spożywać produktów marynowanych, peklowanych, wędzonych, zawierających sztuczne środki słodzące, wysoko przetworzonej, a więc zupki w proszku, wędliny, dań do ponownego odgrzania.
  5. Cukier i słodycze należy ograniczyć do minimum, także ilość soli kuchennej do 1 łyżeczki dziennie.
  6. Zaleca się aromatyzowanie jedzenia ziołami, przyprawami i sokiem z cytryny.
  7. Jeśli jest to możliwe, starać się jeść produkty pełnoziarniste (pieczywo z mąki razowej lub przynajmniej typu graham, naturalne płatki zbożowe, grube kasze, pełnoziarnisty ryż i razowe makarony). Zawierają one więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, dzięki czemu zapobiegają zaparciom.
  8. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa. Według Światowej Organizacji Zdrowia wieprzowina oraz wołowina są prawdopodobnie rakotwórcze.
  9. Nie spożywać surowych produktów: mięsa, jaj, ryb, serów pleśniowych, niepasteryzowanego mleka („prosto od krowy”).
  10. Jeżeli z powodu chemioterapii oraz radioterapii pojawiają się problemy z pracą jelit unikamy: laktozy (mleko), surowych owoców i warzyw, owoców pestkowych.
  11. W celu wzbogacenia diety o kaloryczność zaleca się dodawanie produktów naturalnych takich jak: masło, śmietanka, czekolada, miód, żółtko jaja, oleje roślinne, mleko kokosowe, gęste kasze, zmielone orzechy, mięso itp.
  12. Unikać należy bardzo zimnych albo bardzo gorących dań oraz napojów.
  13. Zachowuj podstawowe zasady higieny: jedz produkty świeże, często myj ręce, aby zmniejszyć ryzyko infekcji.
  14. Najlepiej zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowanie w wodzie lub na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w pergaminie.
  15. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych i zastąp je roślinnymi (np. wzorem kuchni śródziemnomorskiej maczaj pieczywo w dobrej jakości oliwie z oliwek.
  16. Należy wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie. Głównie niech to będą niegazowana woda mineralna, słabe napary herbat (zielona, czarna, ziołowa lub owocowa), kawa zbożowa, kompoty domowe niedosładzane, koktajle mleczno-owocowe,  świeżo wyciskane, rozcieńczane soki owocowe i warzywne, ciepłe zupy.
  17. Apetyt poprawi spacer na świeżym powietrzu przed posiłkiem.
  18. Należy wietrzyć mieszkanie codziennie.
  19. Posiłki powinny być estetycznie podane.
  20. Unikać alkoholu i tytoniu.
  21. Nie stosować suplementów diety bez konsultacji z lekarzem. Niektóre substancje dostarczane w wysokich dawkach mogą mieć bardzo toksyczny wpływ na organizm.
  22. Nie należy zapominać o regularnej aktywności fizycznej (ćwiczenia mają być spokojnie, bez forsowania się, na ile pozwala stan chorego), która zmniejsza ryzyko wznowy nowotworowej.
  23. Zaleca się również wzbogacanie posiłków specjalnymi odżywkami dla osób chorych na nowotwory (dietetyczne środki specjalnego przeznaczenia medycznego do zakupienia w aptekach), które można dodawać do różnych potraw lub spożywać samodzielnie.
  24. Na ile stan chorego pozwala warto spożywać posiłki w gronie rodziny lub przyjaciół.
  25. Traktuj pożywienie jako swoje lekarstwo.

Przy zaparciach pijcie dużo ciepłych płynów, spróbujcie kleiku z siemienia lnianego, kompotu z suszonych śliwek, dodawajcie niewielkie ilości olejów do soków, koktajli. Unikajcie produktów zapierających: kakao, czekolada, słodycze, tłuste sery, potrawy z mąki pszennej, biały ryż. Pomocna może okazać się lekka gimnastyka, czy delikatny masaż brzucha

Przy biegunkach pijcie dużo płynów, unikajcie słodyczy, surowych warzyw i owoców, tłustych i bardzo pikantnych potraw, jedzcie jabłko (pieczone lub w formie musu), kisiel jagodowy, musy z bananów, ugotowaną i zmiksowaną marchewkę, gotowany biały ryż, drobne kaszki ugotowane na wodzie (ryżowa, manna, kukurydziana); zalecane są słabe kompoty, rozcieńczone soki przecierowe z dozwolonych warzyw i owoców, łagodnie przyprawione zupy. Należy również ograniczyć produkty będące źródłem laktozy (mleko, masło, śmietanę, serki homogenizowane, twarogowe).

Przy nudnościach i wymiotach spożywajcie kilka niewielkich posiłków dziennie, przez cały dzień pijcie małymi łykami wodę lub herbatę, zalecana jest przegotowana woda z sokiem z cytryny lub imbirem; unikajcie tłusty, smażonych potraw, które nasilają wydzielanie kwasu żołądkowego, jedz dania o temperaturze pokojowej. Intensywne wymioty przyczyniają się do utraty cennych elektrolitów, dlatego można potrawy rozsądnie dosalać. Pokarmy zalecane to: zupy i zupy krem, koktajle owocowe i owocowo-mleczne, musy z warzyw i owoców, soki rozcieńczane wodą, galaretki, budynie, lody, sorbety, omlety, naleśniki, twarożki i drobne kasze.

Źródło:

  • Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Stanisław Kłęk, Michał Jankowski, Wiesław Janusz Kruszewski, Jacek Fijuth, Aleksandra Kapała, Paweł Kabata, Piotr Wysocki, Maciej Krzakowski, Piotr Rutkowski.: Nowotwory Journal of Oncology 2015; 65, 4: 320–337; https://www.researchgate.net/publication/281458762_Standardy_leczenia_zywieniowego_w_onkologii
  • Żywienie chorych z nowotworami. Mirosław Jarosz, Iwona Sajór, PZWL 2012
  • Nie daj się rakowi! Maria Brzegowy, Magdalena Maciejewska-Cebulak, Kataryna Turek, Wydawnictwo M, Kraków 2018.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.