Kilka przepisów z naszych gotowych jadłospisów. Jedz przeciwzapalnie, zwiększ ilość produktów gęstych odżywczo, a do tego włącz jakąkolwiek aktywność fizyczną J.
Nasz jadłospisy oraz ebooki cieszą się coraz to większą popularnością. Dziękujemy, że udostępniacie, piszecie do nas maile chwaląc się wynikami badań, że zmieniacie nawyki żywieniowe w całych rodzinach, a tym samym polepszacie jakość swojego życia. Nic tak nie cieszy jak to, że możemy jako dietetycy być cegiełką poprawiającą stan Waszego zdrowia.
Nasze produkty (ebooki, jadłospisy) znajdziesz na stronie: https://studiozycia.pl/sklep
Kilka potraw, które uwielbiacie z naszych jadłospisów.
Hummus paprykowy.
Składniki:
Polecam hummus zrobić wcześniej i w większej ilości, na 2-3 dni.
Paprykę upiecz w piekarniku i następnie obierz ze skórki. Upieczoną i obraną paprykę oraz pozostałe składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką, kremową pastę. Dopraw do smaku. Smaruj na pieczywie.
Uwaga! Zamiast ciecierzycy może być biały dowolny ser twarogowy (wymieszać z papryką).
Jajka sadzone na pesto.
Składniki:
Na rozgrzaną patelnię wyłożyć pesto i rozsmarować je delikatnie, a następnie wbić jajka.
Posolić i doprawić je pieprzem, a gdy się zetną od spodu, przewrócić jajka.
Smażyć jeszcze chwilę – w zależności od tego, czy chcemy żółtko płynne, czy ścięte.
Kremowe risotto z brokułem, cytryną i pietruszką.
Składniki:
Posiekaj brokuł, cebulę oraz czosnek. Postaw rondel na średnim ogniu, wlej oliwę z oliwek, dodaj warzywa i chwilę podsmaż. Po ok. 5 minutach dodaj ryż przeznaczony do risotto, wymieszaj. Wlej do garnka bulion warzywny lub samą wodę; poczekaj, aż całkowicie się wchłonie i podlewaj dalej, aż ryż się ugotuje.
Pod koniec dodaj sok z cytryny, masło oraz starty parmezan według uznania, gotuj jeszcze 2-3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Zamiast masła możesz wlać mleczko kokosowe – danie nabiera wtedy orientalnego smaku.
Całość dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem risotto posyp obficie natką pietruszki.
Zupa cebulowa rozgrzewająca.
Cebula zawiera dużo kwercetyny, która ma działanie antyhistaminowe. Może zmniejszać występujący w organizmie stan zapalny oraz redukować ryzyko tworzenia nowych procesów zapalnych.
Składniki:
Dodatkowo:
Cebulę i ziemniaki obieramy, siekamy, wrzucamy do garnka i chwilę dusimy na roztopionym maśle. Zalewamy wodą lub bulionem tak, aby warzywa były przykryte płynem. Gotujemy
zupę ok. 25 minut. Dodajemy przyprawy. Na koniec wlewamy śmietanę i blendujemy. Podajemy z domowymi grzankami, serem i ewentualnie posiekaną natką pietruszki.