Beta-karoten to prowitamina A, a także potężny antyoksydant, który przyjmowany z pożywieniem uznawany jest za czynnik obniżający zapadalność na różne nowotwory. Najbogatszym źródłem beta–karotenu są wszystkie warzywa i owoce mające czerwony, pomarańczowy i żółty barwnik (a więc: marchew, dynia, pomidory, papryka, bataty, morele, brzoskwienie, a także warzywa zielone: brokuły, jarmuż, zielona pietruszka, szpinak, fasolka szparagowa).
Takie placki będą zdrowsze w wersji pieczonej, niż smażonej. Są słodkawe w smaku dzięki marchewce i dyni oraz .... pełne słońca :). Polecam!
Składniki:
Marchewkę, cukinię, dynię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać, razem z cebulką.
Warzywa wrzucić do jednej miski, wbić jajka, wsypać mąkę, natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie skropić i łyżką wykładać porcje masy i uformować na mały placek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut, z termoobiegiem krócej :).
Upieczone placki podać z sosem jogurtowym (lub jogurtowo-czosnkowym).