location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Karotenowe placki z cukinii, dyni i marchewki.

Karotenowe placki z cukinii, dyni i marchewki.

Beta-karoten to prowitamina A, a także potężny antyoksydant, który przyjmowany z pożywieniem uznawany jest za czynnik obniżający zapadalność na różne nowotwory. Najbogatszym źródłem beta–karotenu są wszystkie warzywa i owoce mające czerwony, pomarańczowy i żółty barwnik (a więc: marchew, dynia, pomidory, papryka, bataty, morele, brzoskwienie, a także warzywa zielone: brokuły, jarmuż, zielona pietruszka, szpinak, fasolka szparagowa).

 

Takie placki będą zdrowsze w wersji pieczonej, niż smażonej. Są słodkawe w smaku dzięki marchewce i dyni oraz .... pełne słońca :). Polecam!

Składniki:

  • 1 mała cukinia (polecam też batat)
  • dynia (1 szklanka startej dyni na  dużych oczkach).
  • 2 średnie marchewki
  • Mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • Natka pietruszki lub szczypiorek
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej (może być orkiszowa)
  • 2 jajka
  • szczypta kurkumy, soli i pieprzu do smaku
  • olej rzepakowy do skropienia blachy

Marchewkę, cukinię, dynię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać, razem z cebulką.

Warzywa wrzucić do jednej miski, wbić jajka, wsypać mąkę, natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie skropić i łyżką wykładać porcje masy i uformować na mały placek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20  minut, z termoobiegiem krócej :).

Upieczone placki podać z sosem jogurtowym (lub jogurtowo-czosnkowym).

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.