Polecam nie tylko na jesień, ale i o każdej porze roku pasztety wegetariańskie, które są rewelacyjnym źródłem cennych związków roślinnych, błonnika, wielu witamin i minerałów (przede wszystkim magnezu i potasu). Składniki w pasztecie to najlepsze, naturalne wsparcie odporności. Sycący i smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, czy nawet jako samodzielna, szybka przekąska. Wegetariański zamiennik mięsnych pasztetów, idealny w diecie dla osób z chorobami układu krążenia.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub białej fasolki może być ze słoiczka/puszki –dobrze przepłukać)
- 2 szklanki purée z dyni (przygtować wcześniej)
- 3 łyżki ziaren słonecznika lub nasion różnych (dynia, migdały, czarnuszka, itd.)
- 1 duża cebula (ale z porem również dobrze smakuje)
- 2-3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- Około 6 łyżek oliwy z oliwek
- majeranek, szczypta chili, papryki słodkiej, mielonego kminku rzymskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.
Do blendera przełożyć ugotowaną ciecierzycę, posiekany czosnek, ziarna, przyprawy, zawartość patelni. Zmiksować na gładką masę. Dodać purée z dyni, jajka i dokładnie wymieszać. Doprawić.
Przełożyć masę do keksówki i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 – 50 minut. Ostudzić i najlepiej schłodzić w lodówce.