Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jesienny pasztet z dyni, ziaren i ciecierzycy.

Jesienny pasztet z dyni, ziaren i ciecierzycy.

Polecam nie tylko na jesień, ale i o każdej porze roku pasztety wegetariańskie, które są rewelacyjnym źródłem cennych związków roślinnych, błonnika, wielu witamin i minerałów (przede wszystkim magnezu i potasu). Składniki w pasztecie to najlepsze, naturalne wsparcie odporności. Sycący i smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, czy nawet jako samodzielna, szybka przekąska. Wegetariański zamiennik mięsnych pasztetów, idealny w diecie dla osób z chorobami układu krążenia.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub białej fasolki może być ze słoiczka/puszki –dobrze przepłukać)
  • 2 szklanki purée z dyni (przygtować wcześniej)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika lub nasion różnych (dynia, migdały, czarnuszka, itd.)
  • 1 duża cebula (ale z porem również dobrze smakuje)
  • 2-3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Około 6 łyżek oliwy z oliwek
  • majeranek, szczypta chili, papryki słodkiej, mielonego kminku rzymskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.

Do blendera przełożyć ugotowaną ciecierzycę, posiekany czosnek, ziarna, przyprawy, zawartość patelni. Zmiksować na gładką masę. Dodać purée z dyni, jajka i dokładnie wymieszać. Doprawić.

Przełożyć masę do keksówki i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 – 50 minut. Ostudzić i najlepiej schłodzić w lodówce.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.