Histamina uwalniana jest w wyniku reakcji alergicznych antygen-przeciwciało oraz pod wpływem niektórych czynników takich jak: niektóre leki (atybiotyki morfina), w sytuacjach stresu, nagłych zmianach temperatur, w stanach zapalnych.
Pod wpływem nadmiaru histaminy naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu, wzrasta ich przepuszczalność, w następstwie czego dochodzi do obrzęku błon śluzowych jamy ustnej i nosa. Najczęściej pojawia się wodnisty katar, wysypka, nadmierne kichanie, trudności w oddychaniu, ogólne rozbicie objawy podobne do przeziębienia. Układ odpornościowy jest osłabiony i bardziej podatny na różnego typu infekcje. Jak sobie pomóc? Polecam antyhistaminową i przeciwzapalną herbatkę.
Spożywanie naturalnych produktów spożywczych o właściwościach przeciwhistaminowych może stanowić pierwszą pomoc, a nawet profilaktykę przy częstych dolegliwościach o podłożu alergicznych oraz przedłużających się infekcjach.
Sposób przygotowania herbaty na cały dzień:
Dodaj pokrzywę do wody (1 szklanka), doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po upływie wskazanego czasu odstaw do wystygnięcia, przecedź.
Melisę zaparzyć około 8 minut gorącą herbatą (1 szklanka) i tak samo, ale osobno zrobić z herbatą rooibos.
Wszystkie trzy herbaty wlej do większego dzbanka, dodaj plastry imbiru.
Taką herbatkę można popijać w ciągu całego dnia.
Pokrzywa zwyczajna może być stosowana w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych wykazujących działanie przeciwhistaminowe.
Imbir oraz melisa sprawdzają się w leczeniu przeziębienia oraz infekcji wirusowych.
Herbata rooibos, znana również jako afrykańska czerwona herbata lub herbatka z czerwonokrzewu, to napój o wysokiej zawartości naturalnych produktów przeciwhistaminowych (witamina C, kwercetyna), które spowalniają wydzielanie śluzu w drogach oddechowych oraz łagodzą uczucie lub swędzenia w gardle. Wspomaga również leczenie alergii na roztocza.