location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Herbatka antyhistaminowa i przeciwzapalna. Pomoc przy dolegliwościach o podłożu alergicznym oraz przedłużających się infekcjach.

Herbatka antyhistaminowa i przeciwzapalna. Pomoc przy dolegliwościach o podłożu alergicznym oraz przedłużających się infekcjach.

Histamina uwalniana jest w wyniku reakcji alergicznych antygen-przeciwciało oraz pod wpływem niektórych czynników takich jak: niektóre leki (atybiotyki morfina), w sytuacjach stresu, nagłych zmianach temperatur, w stanach zapalnych.

Pod wpływem nadmiaru histaminy naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu, wzrasta ich przepuszczalność, w następstwie czego dochodzi do obrzęku błon śluzowych jamy ustnej i nosa. Najczęściej pojawia się wodnisty katar, wysypka, nadmierne kichanie, trudności w oddychaniu, ogólne rozbicie objawy podobne do przeziębienia. Układ odpornościowy jest osłabiony i bardziej podatny na różnego typu infekcje. Jak sobie pomóc? Polecam antyhistaminową i przeciwzapalną herbatkę.

Spożywanie naturalnych produktów spożywczych o właściwościach przeciwhistaminowych może stanowić pierwszą pomoc, a nawet profilaktykę przy częstych dolegliwościach o podłożu alergicznych oraz przedłużających się infekcjach.

 

Sposób przygotowania herbaty na cały dzień:

  • 1 łyżka stołowa suszonych liści pokrzywy
  • 1 łyżka stołowa suszonych liści melisy
  • 2 plastry świeżego imbiru
  • 1 torebka lub 1 łyżka herbaty Rooibos

 

Dodaj pokrzywę do wody (1 szklanka), doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po upływie wskazanego czasu odstaw do wystygnięcia, przecedź.

Melisę zaparzyć około 8 minut gorącą herbatą (1 szklanka) i tak samo, ale osobno zrobić z herbatą rooibos.

Wszystkie trzy herbaty wlej do większego dzbanka, dodaj plastry imbiru.

Taką herbatkę można popijać w ciągu całego dnia.

 

Pokrzywa zwyczajna może być stosowana w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych wykazujących działanie przeciwhistaminowe.

Imbir oraz melisa sprawdzają się w leczeniu przeziębienia oraz infekcji wirusowych.

Herbata rooibos, znana również jako afrykańska czerwona herbata lub herbatka z czerwonokrzewu, to napój o wysokiej zawartości naturalnych produktów przeciwhistaminowych (witamina C, kwercetyna), które spowalniają wydzielanie śluzu w drogach oddechowych oraz łagodzą uczucie lub swędzenia w gardle. Wspomaga również leczenie alergii na roztocza.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.