Włoski chlebek, ale z polską cebulą. A cebula to bardzo dobre źródło kwercetyny, która wspomaga mechanizmy odpornościowe, wspiera serce i układ krwionośny, ma działanie antyhistaminowe (ważne przy alergiach).…. W okresie zimowym idealna. Kto lubi cebulę, na pewno będzie częściej wracał do tego przepisu.
Ciasto:
- 360-400 ml ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej jasnej (polecam do pizzy)
Na pizzę:
- Mozzarella lub ser żółty
- Cebula (podsmażone) – 2 - 3 sztuki
- Pieczarki – 2 sztuki
- Zioła: polecam rozmaryn/zioła prowansalskie
Drożdże wkładamy do miski, dodajemy trochę ciepłej wody, cukier i mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Jeśli używasz drożdży instant dodajemy je bezpośrednio do mąki.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, sól drobnoziarnistą, 2 łyżki oliwy i resztę ciepłej (stopniowo). Mieszamy, aż składniki się połączą. Wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przylegać do palców. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Cebule obieramy i kroimy na krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli. Można delikatnie podlać wodą. Doprawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę (można podsypać mąką), a następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym oliwą. Rozciągamy. Zrobić palcami dziury w całej focacci, a powstałe dołeczki polać oliwą. Posypujemy potartym serem, układamy warstwę cebuli, plasterki pieczarek, posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15-20 minut.