Dowiedz się dlaczego do diety warto wprowadzić grzyby boczniaki?
To grzybom zawdzięczamy pierwszy antybiotyk – penicylinę, odkrytą przez Aleksandra Fleminga w 1928 r.. Również grzybom zawdzięczamy statynę – uzyskaną z grzybów pleśniowych, obniżającą poziom cholesterolu. Produkcja grzybów leczniczych pod kątem pozyskiwania leków staje się bardzo prężnie rozwijającą się gałęzią biotechnologii i bardzo dobrze, a dlaczego? Przyjrzyjmy się chociażby takiemu boczniakowi?
Boczniak ostrygowaty jest grzybem pochodzącym z Chin, a obecnie jest rozpowszechniony na całym świecie. Co ciekawe, w czasie I wojny światowej były uprawiane na szeroką skalę w Niemczech i traktowane jako ważne źródło pożywienia. Grzyby te coraz częściej są uważane za konkurencję dla pieczarek ze względu na liczne właściwości zdrowotne. W tradycyjnej medycynie chińskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie, wzmacniające żyły i obniżające ciśnienie śródgałkowe, przynoszące ulgę w bólu, przemęczeniu i drętwieniu mięśni, łagodzące dolegliwości związane z bólami stawów, ułatwiające usuwanie substancji toksycznych z organizmu. Boczniak zawiera polisacharydy i glikoproteiny, które bardzo korzystnie wpływają na układ odpornościowy, pomagają zwalczać zakażenia wirusowe, bakteryjne czy grzybicze. Boczniaki zawierają lowastatynę, która obniża stężenie cholesterolu. Wykazano również działanie przeciwcukrzycowe - po doustnym podaniu pacjentom z cukrzycą typu 2 sproszkowanych owocników zaobserwowano efekt hipoglikemiczny.
Jednak działanie antynowotworowe należy do najważniejszych właściwości leczniczych boczniaka.
Naukowcy wykazali obecność aktywnej substancji (pleuran), która może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Regularne jedzenie grzybów według wielu naukowców zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę. Z analizy badań przeprowadzonych od 1966 do 2020 roku z udziałem prawie 20 tys. pacjentów wynika, że spożywanie średnio od 1/8 do 1/4 szklanki (ok. 18 gramów) grzybów dziennie obniża ryzyko nowotworów aż o 45 proc. (źródło: https://news.psu.edu/story/655156/2021/04/21/research/higher-mushroom-consumption-associated-lower-risk-cancer)
Źródła:
Flaczki z boczniaków.
Składniki:
Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Teraz rozgrzej olej w garnku. Włóż wszystko do garnka, razem z pokrojoną drobno cebulą i startym czosnkiem. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
Wlać bulion roślinny lub wodę (tak tylko aby przykryć warzywa) i dodaj przyprawy. Gotuj przez ok. 15 minut.
Do gotujących się boczniaków dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podgrzać.
Posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Można podawać z pieczywem.