Aromat dyni, przypraw, do tego espresso i gorące mleko migdałowe. Tak smakuje i pachnie listopad.
Aromatyczna dyniowa kawa z espresso pobudzi (także twoją odporność do lepszej pracy:) ), nasyci, doda więcej energii w pochmurne i deszczowe dni. Polecam taką kawę, bo jest naprawdę pyszna.
Składniki (na 2 porcje):
– ½ szklanki dyni hokkaido (pokrojona w kostkę)
– 250 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego (1 szklanka)
– szczypta cynamonu, kurkumy, kardamonu
– 1 -2 łyżeczki słodkiego dodatku (cukier, miód, syrop klonowy)
– 1 espresso
Dynię gotujemy na mleku do miękkości. Dodajemy przyprawy, cukier lub inny słodzik oraz ciepłe espresso – całość blendujemy na gładki mus, aż powstanie delikatna piana na wierzchu. Przelewamy do filiżanek.