Delikatna owsianka z kurkumą, marchewką i owocami jagodowymi. Idealna przekąska na wsparcie odporności.
Przepisy - przekąski
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

05-09-2023

2 min czytania

Delikatna owsianka z kurkumą, marchewką i owocami jagodowymi. Idealna przekąska na wsparcie odporności.

Kurkumina, główny składnik kurkumy, wykazuje szeroki zakres działania zarówno na poziomie komórki jak i całego organizmu. Wykorzystywana jest w leczeniu wspomagającym wielu chorób, takich jak: cukrzyca, astma, artretyzm, miażdżyca, choroby neurodegeneracyjne oraz inne choroby przewlekłe – nowotwory. Taką przekąskę polecam przede wszystkim w celu zapobiegania powstawania kamieni żółciowych oraz w zapalnych chorobach stawów i jelit.

 

I trochę o marchwi.  Najcenniejszymi składnikami marchwi są α- i β-karoten, stanowiące źródło prowitaminy A. Szczególnie β-karoten chroni przewód pokarmowy przed infekcjami i wspiera procesy regeneracyjne śluzówki żołądka oraz jelit. Pamiętajcie, że β-karoten wchłania się najlepiej w obecności tłuszczu.

Skladniki:

  • 3 – 4 łyżki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (polecam łączyć z wodą)
  • ½  marchewki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • Owoce jagodowe – mogą być mrożone
  • 1/3 łyżeczki masła lub oleju kokosowego – lepsza przyswajalność kurkuminy i β-karotenu

Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Napój roślinny / mleko chwilę zagotować z płatkami owsianymi i startą marchewką. Wsypać kurkumę, ewentualnie dosłodzić do smaku, wymieszać. Odstawić by płatki wchłonęły cały płyn. Wrzucić owoce, dodać tłuszcz. Gdy owsianka będzie za gęsta dla Ciebie można dodać trochę wody.