Czy wieprzowina uczula? To pytanie często zadają mi osoby wykazujące pewną nietolerancję na histaminę. Wieprzowina uczula rzadko, natomiast zauważa się stosunkowo często objawy nietolerancji różnych przetworów z mięsa wieprzowego, w tym zwłaszcza wędzonych kiełbas. Powodem najczęściej są duże ilości histaminy. Nie można jednak wykluczyć alergii na wieprzowinę u atopików. Opisany był już przypadek 16-letniej dziewczyny, u której dolegliwości pojawiały się w kilka minut po spożyciu salami, surowej i gotowanej szynki oraz bekonu. Pacjenta jednak dobrze tolerowała ugotowaną wieprzowiną. Ciężkie objawy spostrzeżono u 21-letniej kobiety po spożyciu kilku plasterków wieprzowego salami. Wykazano więc, że nieugotowana wieprzowina zawiera aktywne alergeny. Natomiast alergeny te ulegają przypuszczalnie zniszczeniu w czasie procesu gotowania.
Źródło: Alergia i nietolerancja pokarmów. B. Romański, Z. Bartuzi, Śląsk – Wydawnictwo Naukowe, 2002