Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Czy kilkudniowy post może być szkodliwy? Okazuje się, że tak!

Czy kilkudniowy post może być szkodliwy? Okazuje się, że tak!

Okresowe posty (1-2 dni) podejmowane przez osoby zdrowe (podkreślam zdrowe!) nie będą dla nich niebezpieczne, ale istnieją grupy pacjentów dla których głodówka może okazać się bardzo ryzykowna zdrowotnie. Podam przykład mojej pacjentki, która ostatnio podzieliła się ze mną swoim doświadczeniem z głodówką. Jest kilka grup, którym stanowczo odradza się podejmowanie głodówek, nawet tych krótkotrwałych. Do jednej z nich należała 54 - letnia pacjentka ze schorzeniami układu krążenia, która zdecydowała się na tygodniowy post pod okiem samozwańczego zielarza-naturopaty. Jakie były konsekwencje takiego postu u tej Pani? Pacjentka już po 3 dniach postu z powodu silnych zawrotów głowy, problemów z oddychaniem, widzeniem i wymiotami znalazła się w szpitalu. Do dzisiaj hospitalizowana trzykrotnie. Pojawiła się ostra niewydolność serca i inne problemy z tym związane. Niestety nawet krótkotrwały post w tym przypadku okazał się szkodliwy dla kondycji mięśnia sercowego, prawdopodobnie głównie poprzez dwa czynniki:

  • szybką utratę kardiomiocytów (są to komórki mięśnia sercowego)
  • oraz zaburzenia gospodarki mineralnej

Organizm wykorzystuje białka budujące struktury serca na potrzeby energetyczne. Możemy tutaj śmiało stwierdzić, że w ten sposób organizm ‘’kanibalizuje’’ ten narząd, które w następstwie łatwiej ulega niewydolności. Ale to nie wszystko! Podczas głodówki szybko zużywane są zapasy składników mineralnych – głównie potasu i magnezu, co tylko upośledza prawidłowe bicie serca. Co ciekawe, poziom tych minerałów jest normalny w surowicy, ale już niewielki dla prawidłowej pracy serca.

Skutki tych i innych czynników mogą być tragiczne jeśli chodzi o kondycję mięśnia sercowego, dlatego proszę Was uważajcie z kim i z czym macie do czynienia, ponieważ złe decyzje można przypłacić zdrowiem, a nawet życiem.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.