location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Ciasto cytrynowe z owocami.

 Ciasto cytrynowe z owocami.

Uwielbiamy to ciasto, zwłaszcza latem. Dzięki cytrynie i owocom sezonowym fajnie orzeźwia w gorące dni. Robi się go szybko i równie szybko znika. Często go robię kiedy mam mało czasu, a ktoś nagle zapowie się z wizytą :).

Składniki:

  • 250g mąki tortowej (czasem mieszam z krupczatką)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody

  • ½ szklanki cukru lub innego słodziła (ja i tak zmniejszam)

  • sok z 1 całej cytryny + 1 łyżeczka potartej skórki z cytryny

  • 3 jajka

  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego

  • ½ szklanki oliwy lub oleju rzepakowego

Owoce: dowolne

Suche składniki mieszamy razem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt, olej, sok z cytryny, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i już nie miksujemy tylko mieszamy chwilę łyżką. Wlewamy masę na blachę (wcześniej wykładam papierem do pieczenia), wrzucamy na górę owoce sezonowe (ale mogą być mrożone) i pieczemy. Jakieś 20 min w temp. 180 st. C.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.