
Uwielbiamy to ciasto, zwłaszcza latem. Dzięki cytrynie i owocom sezonowym fajnie orzeźwia w gorące dni. Robi się go szybko i równie szybko znika. Często go robię kiedy mam mało czasu, a ktoś nagle zapowie się z wizytą :).
Składniki:
-
250g mąki tortowej (czasem mieszam z krupczatką)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki sody
-
½ szklanki cukru lub innego słodziła (ja i tak zmniejszam)
-
sok z 1 całej cytryny + 1 łyżeczka potartej skórki z cytryny
-
3 jajka
-
¾ szklanki jogurtu naturalnego
-
½ szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
Owoce: dowolne
Suche składniki mieszamy razem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt, olej, sok z cytryny, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i już nie miksujemy tylko mieszamy chwilę łyżką. Wlewamy masę na blachę (wcześniej wykładam papierem do pieczenia), wrzucamy na górę owoce sezonowe (ale mogą być mrożone) i pieczemy. Jakieś 20 min w temp. 180 st. C.

powrót