Ciasto bananowe na szybko
Przepisy - słodkości
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

23-01-2024

1 min czytania

Ciasto bananowe na szybko

Banany dają dużo energii, a kto jej potrzebuje zachęcam do upieczenia tego szybkiego bananowca :)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3  szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego (lub oliwy)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (polecam te 1/3 szkl mąki pełnoziarnistej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie można dodać łyżeczkę kakao, owoce: jagodowe, żurawina

Banany rozgniatamy drobno widelcem i wrzucamy do miski. Wlewamy do nich olej, dodajemy jajko i cukier. Chwilę miksujemy.

Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek lub łyżki przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.

Przelewamy ciasto do mniejszej keksówki. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.