Banany dają dużo energii, a kto jej potrzebuje zachęcam do upieczenia tego szybkiego bananowca :)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (lub oliwy)
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (polecam te 1/3 szkl mąki pełnoziarnistej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Opcjonalnie można dodać łyżeczkę kakao, owoce: jagodowe, żurawina
Banany rozgniatamy drobno widelcem i wrzucamy do miski. Wlewamy do nich olej, dodajemy jajko i cukier. Chwilę miksujemy.
Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek lub łyżki przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.
Przelewamy ciasto do mniejszej keksówki. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.