Składniki:
- Około 400 g ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę (3 duże ziemniaki)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 średnie cebule drobno pokrojone
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Sproszkowany czosnek (opcjonalnie)
- Nasiona czarnuszki (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki nasion kminu (nie kminku)
- 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- garść słonecznika
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżki masła
- 480 g mąki pszennej (u mnie mix: 200g mąki pszennej, 150g mąki orkiszowej, reszta kukurydzianej)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 20 g drożdży świeżych
- 200 ml wody
Drożdże rozrobić z częścią mleka (pół szklanki) i cukrem, posypać odrobiną mąki. Odstawić na parę minut. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim cebulę. Dodać przyprawy, masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
W misce połączyć mąkę, cukier, sól i rozczyn. Następnie dodać ziemniaki i ostudzoną cebulę. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagnieść miękkie, dość luźne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Formę - keksówkę posmarować masłem, wysypać otrębami i przełożyć do niej ciasto. Jeśli masz formę silikonową, nie musisz smarować masłem.
Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawić keksówkę i piec ok. 35 minut. Ostudzić.
Smacznego :)