Babka płesznik jest rdzenną rośliną zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i zachodniej Azji. W Polsce uprawiana jest rzadko, ponieważ bardziej popularne jest siemię lniane, które ma podobne właściwości. Jednakże część moich pacjentów twierdzi, że bardziej w ich dolegliwościach pomaga im właśnie babka płesznik niż siemię lniane.
Dominującym składnikiem nasion babki płesznik jest śluz, który łagodzi podrażnienia ścian jelit, przełyku i odbytu. W medycynie ludowej nasiona stosowano jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy, w zapaleniu oskrzeli. Przypisywano im właściwości przeciwbakteryjne oraz moczopędne. Uważano, że ma dobre zastosowanie w chorobach reumatycznych i artretyzmie.
Nasiona babki płesznik wykorzystywane są głównie jako produkt leczniczy. Jakie mają zalety, co dobrego nam robią?
Jak stosować:
Kilka łyżeczek nasion (2-3) zalać wodą lub sokiem (można dodać również do kompotu, czy herbaty) i zostawić na parę minut, aż pokryją się żelem. Następnie miksturę wymieszać i wypić. Pamiętać należy aby w diecie, zawierającej nasiona babki płesznik, pić dużo wody. Nasiona są także dobrym dodatkiem do jogurtów, musli, koktajli owocowych, czy chleba z domowego wypieku.
Przy zaparciach zalecane jest, aby rano przed śniadaniem wypić taki ciepły "kleik" z odrobiną miodu.
Ale uwaga! Nasion babki płesznik nie powinno się stosować w przypadku problemów z niedrożnością jelit, przed planowaną kolonoskopią. Ponadto, należy zachować przynajmniej godzinny odstęp, ponieważ nasiona babki płesznik mogą opóźnić wchłanianie leków.
Bibliografia:
Babka płesznik ( Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza; Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 256-259; Dominika Król; http://www.czytelniamedyczna.pl/2663,babka-pesznik-plantago-psyllium-l-wartociowa-rolina-lecznicza.html