email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pocovidowy zespół jelita nadwrażliwego.

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 49.00 zł


Pocovidowy zespół jelita nadwrażliwego.

Gotowy jadłospis na 10 dni.

 

Infekcja SARS-CoV-2 wywołuje objawy żołądkowo-jelitowe u wielu pacjentów i nie dotyczy to tylko pacjentów w starszym wieku. Coraz więcej mamy dzieci także w naszym gabinecie z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego po przejściu tej choroby .

Prawdopodobnie ten  wirus utrzymuje się w przewodzie pokarmowym o wiele dłużej niż w drogach oddechowych. Szacuje się, że nawet 1/3 ozdrowieńców może mieć jakieś dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W najnowszych badaniach zaobserwowano, że pandemia COVID-19 przyczyniła się do wzrostu występowania objawów żołądkowo-jelitowych aż o 12,9%, w porównaniu do poprzedniego roku. Pacjenci najczęściej skarżą się na brak apetytu, wymioty i nudności, biegunki, ból brzucha.

Dużo zależy od stanu naszej mikrobioty jelitowej. Badania przeprowadzane u pacjentów z COVID-19 potwierdzały zmniejszenie ważnych szczepów bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium. Zaburzenia równowagi mikrobiologicznej (dysbioza) natomiast zwiększać będą ciężkość infekcji i również mogą pogarszać przebieg infekcji płucnej w zakażeniu SARS-CoV-2. Taka infekcja może być czynnikiem prowadzącym do rozwoju zespołu jelita nadwrażliwego.

Odpowiednia dieta powinna dążyć do normalizacji mikrobioty. Zalecamy zatem okresowe zastosowanie tzw. diety low FODMAP (w wersji mniej lub bardziej restrykcyjnej – to już zależy od objawów), łatwo strawnej, przeciwzapalnej, ze zwiększoną zawartością białka, co też może pomóc w odbudowaniu odporności i znacznie odciąży przewód pokarmowy. Należy również unikać produktów, które zawierają spore ilości histaminy nasilającej produkcję śluzu (np. sosy/koncentraty pomidorowe, wędzone ryby, kiszonki, sery długodojrzewające, grzyby, suszone owoce).

Osoby  po przejściu zakażenia koronawirusem z objawami ze strony przewodu pokarmowego powinny jak najszybciej wdrożyć dietę, która jest niezbędna do procesu rekonwalescencji oraz odciążenia przewodu pokarmowego, w razie konieczności wprowadzić odpowiednio dobraną probiotykoterapię (ustaloną przez lekarza), aby przyśpieszyć powrót do pełnej sprawności.

________________________________________________________________

 

Dietę, którą proponujemy ma charakter diety łatwo strawnej, z ograniczeniem tzw. fodmapów, czyli węglowodanów łatwo fermentujących (w wersji mniej restrykcyjnej), produktów bogatohistaminowych, ogólnie wspierającej szybszą regenerację przewodu pokarmowego i stabilizację mikrobiomu jelitowego.

Co znajdę w zakupionym jadłospisie?

  • Jadłospis 10-dniowy z różnymi ważnymi poradami. Okres stosowania diety to 1 miesiąc.
  • Wybraliśmy dania najbardziej lubiane przez naszych pacjentów.
  • Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 2000 kcal.

Rozkład makro:                                                                                                                                                                     

Białka 15-18%                            Tłuszcze 25-30 %                      Węglowodany 50 %

  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 5 posiłków ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania. Podane są również inne propozycje dań.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych.

 

Przykładowe posiłki:

  • Kasza manna z musem owocowym.
  • Jajecznica na wodzie.
  • Pieczony omlet / omlet marchewkowy.
  • Tosty z pesto i z jajkiem.
  • Pudding z tapioki.
  • Zupa karotenowa.
  • Koktajl białkowy.
  • Koktajl pożywny z musem z dyni.
  • Lekkie risotto.
  • Galaretka jogurtowa.
  • Zupa krem z białych warzyw z grzankami.
  • Kuskus z warzywami i indykiem.
  • Ziemniaki z ziołowym twarożkiem.
  • Dorsz z warzywami z sosem miętowym.
  • Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym.
  • Puree z włoszczyzny, ryba gotowana na parze z kuskusem.
  • Galarteka z jajkiem przepiórczym i marchewką.
  • Pieczone jabłko z powidłami.

 

Źródło:

  • Quek SXZ, Loo EXL, Demutska A, Chua CE, Kew GS, Wong S, Lau HX, Low EXS, Loh TL, Lung OS, Hung ECW, Rahman MM, Ghoshal UC, Wong SH, Cheung CKY, Syam AF, Tan N , Xiao Y, Liu JS, Lu F, Chen CL, Lee YY, Maralit RM, Kim YS, Oshima T, Miwa H, Pang J, Siah KTH. Wpływ pandemii koronawirusa 2019 na zespół jelita drażliwego. J Gastroenterol Hepatol. 2021 lutego 21:10.1111/jgh.15466. doi: 10.1111/jgh.15466. Wydanie elektroniczne przed papierowym. PMID: 33615534; PMCID: PMC8014795.
  • Nakov R., Dimitrova-Yurukova D., Snegarova V., Nakov V., Fox M., Heinrich H. Increased prevalence of gastrointestinal symptoms and disorders of gut-brain interaction during the COVID-19 pandemic: An internet-based survey. Neurogastroenterology & Motility. 18 June 2021. https://doi.org/10.1111/nmo.14197
  • https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a5723/Pocovidowy-zespol-jelita-nadwrazliwego.html

 

Informacje dodatkowe:

Po dokonaniu opłaty jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.