email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Nietolerancja fruktozy. Jadłospis 10-dniowy dla młodszych i starszych dzieci.

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 59.00 zł


 

Nietolerancja fruktozy, która wynika z upośledzenia jej wchłaniania w jelicie cienkim jest problemem prawdopodobnie występującym znacznie częściej, niż dotychczas sądzono. Problem związany z zaburzeniami wchłaniania fruktozy dotyczy najczęściej niemowląt i dzieci poniżej 9. roku życia, a także osób dorosłych, głównie z zespołem jelita nadwrażliwego. Badania szacują, że jedna trzecia pacjentów z IBS cierpi na nietolerancję fruktozy.

Warto podkreślić, że upośledzone wchłanianie fruktozy często współistnieje z innymi schorzeniami:

  • nietolerancja laktozy
  • nietolerancja histaminy
  • zespół jelita nadwrażliwego
  • niedobór kwasu foliowego i cynku
  • nieprawidłowa flora jelitowa / SIBO
  • celiakia

Poznaj zasady komponowania diety niskofruktozowej na przykładach. Co znajdę w zakupionym jadłospisie?

  • Jadłospis 10-dniowy dla młodszych i starszych dzieci. Wybraliśmy dania najbardziej lubiane przez naszych małych pacjentów.
  • Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1400-1500 kcal.
  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku. Okres stosowania diety to 1 miesiąc. Ograniczamy w diecie fruktozę, w tym fodmapy (węglowodany fermentujące) i produkty bogate w histaminę. Cel naszych diet to szybsza odbudowa mikroflory przewodu pokarmowego i podrażnionych ścian jelita.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 5 posiłków ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych.

Uwaga! Nie sugeruj się kalorycznością, inna jest dla dziecka 4-letniego, a inna dla 12-letniego. Nie jest to dieta indywidualna, wobec tego nie są brane pod uwagę inne choroby współtowarzyszące. Dlatego w tym przypadku warto skupić się bardziej na doborze produktów, niż kaloryczności.

Informacje dodatkowe:

Po dokonaniu opłaty jadłospis  wędrują prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.