location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Gotowa dieta łatwo strawna dla dzieci (wiek 4-9 lat).

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 49.00 zł


Gotowa dieta łatwo strawna dla dzieci (wiek 4-9 lat).

Przeciwzapalna, wzmacniająca i odżywcza.

14-dniowy jadłospis.

 

 

Dieta łatwo strawna ma za zadanie przede wszystkim odciążać przewód pokarmowy, aby lepiej wspierać regenerację i odporność organizmu.

 

Często nie wiemy jak w trakcie choroby odżywiać nasze dzieci. Mamy zalecenie stosowania diety łatwo strawnej, ale nie rozumiemy, jak powinna ona wyglądać. Zadajemy sobie wiele pytań, typu: jak gotować, z jakich produktów, aby przyśpieszyć i wspomóc proces leczenia, … co ma dużą gęstość odżywczą, jak też zwiększyć apetyt, macie wrażenie, że dziecko na takiej diecie zaczyna mieć niedobory, pojawia się anemia? Na te i inne pytania/wątpliwości pomoże Wam dobrze zbilansowany jadłospis stworzony przez dietetyka klinicznego.

Ta dieta zalecana jest dzieciom:

  • podczas choroby (np. w trakcie i po antybiotykoterapii)
  • z osłabioną odpornością np. po infekcji wirusowej, bakteryjnej
  • po zabiegach i operacjach
  • z zespołem jelita nadwrażliwego, w chorobie refluksowej, wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • w okresie rekonwalescencji
  • mającym zaburzenia układu pokarmowego
  • z nadwagą oraz otyłością

Jadłospis został tak skonstruowany (zwiększona została ilość składników odżywczych o działaniu immunomodulacyjnym), aby intensywnie wspierać prawidłowe działanie swojego układu odpornościowego po chorobie, w okresach infekcji lub osłabienia organizmu.

Głównymi składnikami odżywczymi o działaniu immunomodulacyjnym są:

  • Arginina
  • Glutamina
  • Kwasy tłuszczowe omega-3
  • Nukleotydy
  • Antyoksydanty (β-karoten, witaminy C i E oraz selen, cynk).

 

Co znajdę w zakupionym jadłospisie?

  • Jadłospis 14-dniowy dla młodszych i starszych dzieci. Wybraliśmy dania najbardziej lubiane przez naszych małych pacjentów.
  • Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1400-1500 kcal. Polecana również dla nastolatków (należy zwiększać tylko ilość składników)
  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku. Okres stosowania diety to 1 miesiąc. Ograniczamy w diecie produkty drażniące przewód pokarmowy, w tym fodmapy (węglowodany fermentujące) i produkty bogate w histaminę, które mogą powodować biegunki.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 5 posiłków ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych.

 

Kilka przykładów dań jakie przygotowaliśmy dla Waszych pociech:

  • Koktajl szarlotkowy.
  • Zielona pasta twarogowa.
  • Mini omleciki warzywne.
  • Tapioka z owocami.
  • Jajko zapiekane w bułce z warzywami.
  • Kisiel marchewkowy.
  • Pasta marchewkowa ze słonecznikiem.
  • Gulasz z kurczakiem i z warzywami.
  • Koktajl pożywny z musem z dyni.
  • Ryba w sosie koperkowym.
  • Galaretka jogurtowa.
  • Grzanki z zieloną pastą z ricottą.
  • Jaglanka kokosowo-brzoskwiniowa.
  • Omlet prowansalski / omlet biszkoptowy.
  • Puree malinowe z kaszą manna.
  • Pasta z pieczonego buraka i twarogu.

 

Informacje dodatkowe:

Po dokonaniu opłaty jadłospis  wędrują prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.