email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

60 pomysłów na odżywcze i lekkie posiłki podczas choroby

ISBN: 978-83-63435-62-2

Autor: Anna Piekarczyk


Cena: 19.00 zł


 

Jeżeli Ty lub ktoś z twojej rodziny choruje, a ty nie masz pomysłu na przyrządzanie zdrowych i odżywczych posiłków - z pomocą może przyjść nasz poradnik.

Przepisy polecane osobom, którym w trakcie leczenia zaleca się dietę łatwo strawną z dużą gęstością odżywczą:

  • w chorobach nowotworowych w celu oszczędzania przewodu pokarmowego (lub chorego narządu)
  • w stanach gorączkowych, dla osób z osłabioną odpornością
  • w chorobach trzustki, wątroby i dróż żółciowych
  • osobom niedożywionym i z niską masą mięśniową
  • w zespole jelita nadwrażliwego szczególnie w postaci biegunkowej (obniżona ilość węglowodanów fermentujących)
  • po operacjach, zabiegach medycznych
  • w infekcjach bakteryjnych i wirusowych
  • u osób w podeszłym wieku osobom z odleżynami,  trudno gojącymi się ranami
  • pacjentom neurologicznym

Dlaczego ten ebook?

  • Ponieważ właściwe żywienie na etapie choroby poprawia wyniki leczenia, zmniejsza powikłania po zabiegach operacyjnych i radioterapii, poprawia skuteczność chemioterapii, zapobiega utracie masy mięśniowej, przekłada się na mniejsze ryzyko wznowienia choroby, zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym.
  • Ebook oprócz konkretnych i ulubionych przez moich pacjentów przepisów zawiera także informacje na temat produktów, które należy wprowadzić do diety, jak i z czym łączyć składniki, aby przyśpieszyć proces leczenia, zregenerować chory narząd i wzmocnić cały organizm.
  • Dania mają dużą gęstość odżywczą, a więc Twój organizm szybciej zacznie się regenerować.
  • Przepisy mają zdjęcia.
  • Tematy poruszane to m.in.: jak stopniowo zwiększać błonnik  i dlaczego należy to robić; o tym dlaczego niektórym osobom nie polecam ksylitolu, jakie owoce należy spożywać, a jakich unikać, do czego może prowadzić zbyt niska temperatura pokarmu, itd.
  • Dowiesz się jak jeść przeciwzapalnie, dlaczego niektórym osobom zalecam odżywki medyczne oraz owoce liofilizowane.

 

Poznajcie nasze turboprzepisy na lepszą odporność, regenerację i zdrowie :)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.