email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zalecenia żywieniowe w dnie moczanowej.

Zalecenia żywieniowe w dnie moczanowej.

Zalecenia:

  • Należy ograniczyć ilość słodyczy, słodzonych napojów, zwiększających glikemię, a zmniejszających wydalanie kwasu moczowego oraz powodujących hiperinsulinemię. Uważać na fruktozę oraz syrop glukozowo-fruktozowy! Przyczyniają się one do napadu dny oraz rozwoju chorób metabolicznych.
  • Zaleca się dietę o zwiększonym udziale węglowodanów (obfitująca w warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału). Tłuszcze utrudniają wydalanie kwasu moczowego z organizmu.
  • Wiśnie i przetwory z wiśni istotnie obniżają stężenie kwasu moczowego. Związki fenolowe w nich zawarte mogą redukować stan zapalny i zmniejszyć dolegliwości bólowe.
  • Nie zaleca się wywarów mięsnych, bulionów, sosów z pieczeni, rosołów (przynajmniej w okresie zaostrzenia choroby)
  • Posiłki powinny być gotowane lub duszone, niewskazane jest smażenie i pieczenie. Potrawy powinny być łagodne. Chude mięso należy gotować w dużej ilości wody w celu wygotowania związków purynowych.
  • Warzywa i owoce należy podawać w formie surowej lub gotowanej. A najlepiej naprzemiennie.
  • Odwodnienie organizmu powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi. W związku z tym zaleca się duże spożycie płynów, w ilości co najmniej 3 l/dobę. Proponuję słabe napary herbat ziołowych i owocowych, kompoty, woda z sokiem z cytryny, soki z imbirem, selerem naciowym, ogórkiem. Odradza się natomiast spożywanie czarnej herbaty, kawy, piwa. Kawa jednak jest napojem kontrowersyjnym. Pojawiają się badania, które wskazują, że kawa może obniżać kwas moczowy. Ja jednak sugerowałabym ostrożność i umiar!
  • Pomocne mogą okazać się napary przygotowane z mniszka lekarskiego, rumianku, melisy, skrzypu lub pokrzywy.
  • Przed snem wypij więcej wody! Ułatwi to nerkom wydalanie kwasu moczowego.
  • W ciągu dnia zalecam wodę średniozmineralizowaną (od 500 do 1500 mg składników mineralnych na litr).
  • Należy unikać czynników mogących wyzwalać dnawe zapalenie stawów: gwałtowne odchudzanie się, przechłodzenie organizmu, stresy psychiczne, nadmierny wysiłek fizyczny. Zaleca się wysiłek o mniejszej intensywności (umiarkowany).
  • W okresie ostrego napadu choroby wskazana jest dieta bezmięsna, najlepiej w formie kleików.
  • Kolację zjedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem, aby dać organizmowi szansę na neutralizację kwasu moczowego.
  • Strączki nie są takie straszne! Zawarty w roślinach strączkowych błonnik sprawia, że puryny nie wchłaniają się w tak dużym stopniu jak puryny pochodzące z produktów zwierzęcych. Tak więc strączki w rozsądnych ilościach mogą być spożywane.
  • Unikać syntetycznej witaminy C, obecnie tak bardzo promowanej w dużych dawkach. Prowadzi to do zwiększenia stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi.

Z książki Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej, Anny Piekarczyk (http://studiozycia.pl/ebook/dietoterapia-podwyzszony-kwas-moczowy-i-dna-moczanowa)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.