location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Utrata masy mięśniowej to utrata wielu funkcji w organizmie.

Utrata masy mięśniowej to utrata wielu funkcji w organizmie.

Zabieg, infekcja, uraz u pacjentów powodują wysokie zapotrzebowanie metaboliczne, co prowadzi do szybszego wyczerpania zapasów podstawowych składników odżywczych.

Już tygodniowy okres unieruchomienia może spowodować podobny spadek masy mięśniowej do tego, który może zostać odzyskany dopiero po kilku miesiącach intensywnej rehabilitacji. U zdrowych seniorów odbudowanie masy mięśniowej wymaga nawet 12 tygodni regularnego treningu siłowego.

7 dni leżenia w łóżku to  - 1 kg masy mięśniowej.

Utrata lub niski poziom masy mięśniowej zwiększa ryzyko chorób takich jak: cukrzyca typu 2, osteoporoza, choroby układu sercowo-naczyniowego.

Dieta niestety nie zawsze potrafi w pełni pokryć zapotrzebowania organizmu pacjenta w trakcie choroby i leczenia. Dlatego w takiej sytuacji należy sięgnąć po preparaty odżywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (ja korzystam od lat ze sprawdzonym preparatów dwóch firm: Fresubin oraz Olimp Labs). Takie produkty musi cechować niska osmolarność, niska zawartość cukrów, czasem muszę zastosować preparat  wolny od laktozy, nie zawierający błonnika,  co nie będzie powodować wyniszczających biegunek,  jak i również zwracam uwagę na obecność składników immunomodulujących (np. arginina, betaglukany, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk). Który preparat wybrać, w jakiej ilości? O tym decyduje już lekarz lub dietetyk kliniczny.

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/4963880/bin/nutrients-08-00404-g001.jpg

 

Jakie są skutki utraty nadmiernej ilości masy mięśniowej?

  • Trudności w gojeniu się ran (pooperacyjnych).
  • Niższa tolerancja chemioterapii, ogólnie pogorszenie skuteczności farmakoterapii, wyższe ryzyko zgonu.
  • Pacjent częściej potrzebuje terapii antybiotykami (zwiększenie ryzyka powikłań pochorobowych, np. zakażenia układu moczowego, zapalenie płuc).
  • Wydłużenie czasu hospitalizacji pacjenta.

 

Źródło:

  • Galvan E., et al. Protecting Skeletal Muscle with Protein and Amino Acid during Periods of Disuse. Nutrients. 2016 Jul 1;8(7):404. doi: 10.3390/nu8070404.
  • Wall BT., et al. Short-term muscle disuse lowers myofibrillar protein synthesis rates and induces anabolic resistance to protein ingestion. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2016 Jan 15;310(2):E137-47.

 

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.