email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Sos pomidorowo-strączkowy do makaronu.

Sos pomidorowo-strączkowy do makaronu.

Tym razem zrobiłam bardziej wartościowy odżywczo sos do makaronu. Polecam go zwłaszcza jeśli zaczynacie swoją przygodę ze strączkami. A wiadomo już jak bardzo są one korzystne dla naszego organizmu. Szczególnie polecam dzieciom, które nie lubią fasoli. Myślę, że w formie zblendowanej w sosie pomidorowym w ogólne jej nie poczują.

A tak w ogóle czy wiesz, że strączki mają większą zawartość witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza niż porównywalna porcja mięsa? Warto? Warto jeść je cześciej:).

Składniki

  • Makaron dowolny
  • Pomidory świeże - 4-5 sztuk (sparzyć jej wcześniej ze skórki)
  • około 1 szklanka strączków (u mnie ze słoiczka dobrze wcześniej przepłukane) - można mniej na początek- ciecierzyca, soczewica, inne do wyboru.
  • zioła: bazylia, rozmaryn, majeranek (dowolnie), sól, pieprz
  • czosnek
  • woda

Makaron gotujemy osobono. Na patelnię wlewamy trochę oliwy, wrzucamy starty czosnek, pomidorki pokrojone w kostkę oraz strączki i gotujemy. Podlewamy wodą, aby sos nie zrobił się za gęsty, wrzucamy zioła. Całość blendujemy na krem, można podlać wodą do formy sosu. Doprawiamy.

Mieszamy z makaronem. Można dodatkowo posypać parmezanem i gotowe.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.