Szybkie w przygotowaniu, puszyste i niezwykle smaczne. Zapraszam na racuchy bez drożdży.
Pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę. Takie racuchy dłużej będą trzymać w sytości, dzięki ricoccie właśnie.
Ricottę, która jest uwielbiana przez dzieci wyróżnia delikatny smak i bardzo szerokie kuchenne zastosowanie. Dzięki wysokiej zawartości białka wspomaga w budowie mięśni oraz regeneracji tkanek, stąd polecam ją najczęściej pacjentom onkologicznym, czy osłabionym po dłuższej chorobie.
Składniki:
Żółtka oddziel od białek. Do miski z żółtkami wlej kefir, dodaj cukier, mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Teraz do ciasta dodaj owoce (jabłka pokrój w kostkę lub na plasterki).
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i wmieszaj delikatnie w ciasto. Ciasto odłóż na około 10 minut. Na patelni rozgrzej trochę oleju (delikatnie skropić patelnię) i za pomocą łyżki (proponuję 2 łyżki na 1 racuch) nakładaj ciasto na patelnię. Smaż na małym ogniu ok. 3 minuty z każdej strony. Na racuchy proponuję masę na bazie ricotty, jogurtu i dowolnego dżemu.
Na 3 łyżki ricotty proponuję dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego dowolnego i 1-2 łyżki domowego dżemu. Wymieszać łyżeczką i podawać z racuchami.