Wszędzie pełno przepisów z wykorzystaniem dyni. Więc i ja coś podrzucę :). Oto moja propozycja na ciasto dyniowe. Spróbujcie.
Składniki:
- 350g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (można pomieszać z odrobiną mąki owsianej)
- 1/2 szkl cukru
- 5 jaj
- 100 ml oleju
- 1 szkl puree z dyni Hokkaido ( wcześniej upieczona i zblendowana)
- ½ łyżeczki cynamonu (można dodać inne: kardamon, imbir)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać po łyżce puree z dyni, wlać olej i wymieszać. Delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z resztą sypkich składników. Ciasto przelać do większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C przez 50 - 55min.
Do ciasta polecam polewę serową, którą ostatnio wykorzystałam w cieście marchewkowo-jabłkowym. Serek almette lub inny podobny – 3 łyżki - mieszamy łyżką z odrobiną jogurtu naturalnego i z cukrem pudrem, ilość dowolna. Smaruje nią ciasto. Całość polecam posypać jeszcze startą, gorzką czekoladą. Smacznego :).