email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Przeciwbakteryjny koktajl witaminowy z dyni i mango z dodatkiem świeżego imbiru i zielonej herbaty.

Przeciwbakteryjny koktajl witaminowy z dyni i mango z dodatkiem świeżego imbiru i zielonej herbaty.

Ten koktajl polecam przede wszystkim osobom zmagającym się z trądzikiem, rumieniem, innymi chorobami skóry, ale także z osłabioną odpornością po przebytej chorobie.

Dynia (ale i mango także) jest także cennym źródłem witamin A i E, które stymulują produkcję nowych komórek skóry, a także pomagają leczyć istniejące problemy skórne. Liczne badania udowodniły ich działanie terapeutyczne w leczeniu różnych chorób zakaźnych.

Zielona herbata z kolei ze względu na wysoką zawartość polifenoli spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawiając jej ogólną kondycję. Jedna filiżanka zielonej herbaty może zawierać od 50 do 100 mg polifenoli, które pełnią rolę silnych przeciwutleniaczy. Badania wskazują, że picie zielonej herbaty przeciwdziała rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za powstawaniu ognisk zapalnych na skórze. I co ciekawe, zielona herbata przeciwdziała również rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za rozwój parodontozy.

Składniki na koktajl:

  • 3 łyżki miąższu dyni, utartego na tarce o możliwie najmniejszych oczkach (w przypadku jelito bardzo nadwrażliwego polecam puree z dyni)
  • Pół dojrzałego owocu mango, obranego ze skórki
  • 1 szklanka herbaty zielonej
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru.
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • Opcjonalnie parę łyżek jogurtu naturalnego.

Szklanką wrzątku zalewamy herbatę, która powinna parzyć się przynajmniej 10 minut. 

Dynię, mango i imbir miksujemy blenderem z odrobiną miodu; jeśli koktajl jest zbyt gęsty można dolać trochę wody lub jogurtu.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.