location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Prehabilitacja - dobrze zagospodarowany czas przed operacją lub leczeniem onkologicznym.

Prehabilitacja - dobrze zagospodarowany czas przed operacją lub leczeniem onkologicznym.

Prehabilitacją określamy wszelkie działania (przygotowanie żywieniowe, właściwe ćwiczenia fizyczne, wsparcie psychologiczne, rezygnacja z nałogów), które powinny mieć miejsce między rozpoznaniem choroby, a rozpoczęciem leczenia. Dzięki prehabilitacji leczenie  inwazyjne jest bardziej skuteczne i obarczone mniejszą liczbą działań niepożądanych. Pacjenci są w mniejszym stopniu narażeni na powikłania, m.in. takie  jak zaburzone gojenie, zakażenia, odleżyny, zapalenie płuc. Statystycznie chorzy spędzają w szpitalu mniej czasu.

Prehabilitacja  onkologiczna również poprawia wydolność fizyczną, zwiększa masę mięśniową i kostną, poprawia samopoczucie, zmniejsza liczbę i nasilenie powikłań leczenia, skraca czas hospitalizacji, poprawia przeżycia wolne od choroby, zmniejsza koszty leczenia, ułatwia powrót do normalnego życia po leczeniu.

Dzisiaj na spotkaniu pacjentka onkologiczna została poinformowana o ścieżce wsparcia dotyczącej wzmocnienia organizmu przed rozpoczęciem leczenia onkologicznego. Aktualnie pacjentka poznaje założenia diety wysokobiałkowej o dodatkowym działaniu immunomodulującym. Brak takich działań może prowadzić do kacheksji, czyli zespołu wyniszczeniu nowotworowego, co często jest powodem dyskwalifikacji chorego z leczenia przyczynowego. Niezamierzona utrata masy ciała może prowadzić do niedożywienia, osłabienia, gorszego samopoczucia, zwiększonej podatności na infekcje, odsunięcia kolejnego cyklu leczenia.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.