Przepis na placek z niewielką ilością składników, który jestem pewna, posmakuje Waszym rodzinom. Z dodatkiem mąki gryczanej na pewno będzie zdrowsze i bardziej wartościowe odżywczo.
Przy okazji warto poznać kilka właściwości zdrowotnych mąki gryczanej, aby częściej gościła w waszym jadłospisie:
Ciekawostka! Spożycie 100 g kaszy gryczanej dostarcza organizmowi człowieka ilość flawonoidów porównywalną z ich zawartością w jednej tabletce Rutinoscorbinu.
Mąkę gryczaną polecam wymieszać z niewielką ilością mąki pszennej, wtedy smak potraw będzie delikatniejszy.
Składniki na placek:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i dzielimy na połówki.
Wszystkie składniki (oprócz śliwek) mieszamy ze sobą. Ugniatamy i robimy kulę. Można odstawić do lodówki na 30 minut, ale ponieważ dzieci męczą, kiedy będzie ciasto nie mam wyjścia i robię od razu :):):). Przygotowujemy formę, wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wylepiamy spód formy.
Na spodzie układamy pokrojone śliwki. Na śliwkach układamy kawałki drugiej połowy ciasta; lekko spłaszczamy. Pieczemy około 40 minut i wyciągamy do przestudzenia. Uwaga! Szybko się robi i szybko znika! :) Smacznego.