Pasta z białej fasoli, jabłka i pora.
Przepisy - kolacja
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

12-09-2019

2 min czytania

Pasta z białej fasoli, jabłka i pora.

Pasta z białej fasoli jest czasami określana jako wegański smalec albo smalec z fasoli. To też taka roślinna alternatywa dla produktów nabiałowych. Idealna na chleb, krakersy, wafle, itd. Tym razem pasta z dodatkiem pora i jabłka, aby było bardziej przeciwzapalnie :) Chcę także pokazać ile w takiej paście dobroci, tak więc poniżej podałam wartości odżywcze w 100 g produktu :)

Przy tworzeniu past nie ograniczajcie się ciągle tymi samymi składnikami. Łączcie różne produkty, przyprawy i twórzcie niecodzienne połączenia. Pasty warzywne naprawdę potrafią zaskoczyć smakiem i ilością składników odżywczych.

Składniki:

  • Fasola Jaś – 1- 0,5 szklanki
  • por (biała część) - 1 sztuka
  • jabłko – 1 średnia sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz, kurkuma, majeranek do smaku
  • oliwa lub olej rzepakowy

Fasolę zaleć dużą ilością gorącej wody na 10-12 godzin. Fasolę namoczyć przez noc, na drugi dzień ugotować do miękkości i wystudzić.
Pora pokroić w plastry, jabłko i czosnek zetrzeć i wszystko podsmażyć na małym ogniu na oliwie lub oleju rzepakowym. Można podlać trochę wodą, aby ograniczyć tłuszcze.
Całość zmiksować na jednolitą konsystencję. Odstawić na godzinę do lodówki, aby pasta stężała – taka najlepiej smakuje :).

Wartości odżywcze (100 g)

  • Energia: 99 kcal
  • Białko: 3.5 g
  • Tłuszcze: 4.64 g
  • Węglowodany: 11.9 g
  • Błonnik: 3.2 g
  • Potas: 225 mg
  • Wapń: 38.3 mg
  • Magnez: 20.9 mg
  • Żelazo: 1.2 mg
  • Foliany: 43 ug
  • Selen: 1.86 ug