Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt na owoce jagodowe.

Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt na owoce jagodowe.

Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt na owoce jagodowe i nic w tym dziwnego.

Tym razem krótko o jeżynach i owocach jagodowych. Mechanizmy przeciwbakteryjnej i przeciwwirusowej aktywności jeżyn w większości przypadków związane są z obecnością polifenoli w tych roślinach.

Polifenole mogą hamować wiele czynników chorobotwórczych bakterii, takich jak tworzenie biofilmu, adhezję do gospodarza czy też neutralizowanie toksyn bakteryjnych. Hamowanie rozwoju wirusa grypy, opryszczki może być także spowodowane wysoką obecnością polifenoli w jeżynach. Przykładowo pochodne kwercetyny - składnik owoców jagodowych działają wprost przeciwwirusowo.

Profesor Iwona Wawer z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie obrazowo tłumaczy, że gdybyśmy chcieli uzyskać podobną ilość polifenoli jaka zawarta jest w jednej garści owoców jagodowych, np. z jabłek, to musielibyśmy ich zjeść pół kilograma albo więcej.  

Sok czy to  jeżyn, czy z borówek, czy z aronii, malin może być cennym wsparciem dietetycznym zarówno dla postcovidowców, jak i dla dzieci budujących odporność, przepracowanych dorosłych czy seniorów. Wystarczy prewencyjna optymalna dawka – dla osoby dorosłej będzie to pół filiżanki owoców lub filiżanka soku.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.