Temperatura rośnie, a my coraz bardziej potrzebujemy zdrowych „nawadniaczy”. Dlatego w takie dni polecam wszystkim lemoniadę ogórkową, która ma wiele właściwości zdrowotnych, cudownie orzeźwia, nawadnia w czasie upałów, a przy okazji jest naprawdę pyszna.
Szczególnie polecam taki napój osobom z nadciśnieniem, w chorobach układu krążenia, przy obrzękach, zaparciach, zgadze, dnie moczanowej i w chorobach reumatycznych.
Co takiego ma ogórek?
Aby wzbogacić taką lemoniadą wartościami odżywczymi można jeszcze wycisnąć sok z selera naciowego. Wtedy będzie miała jeszcze silniejsze działanie zdrowotne, szczególnie u osób zmagających się z zaburzeniami metabolicznymi.
Najlepiej smakuje schłodzona oraz podana z kostkami lodu.
No i teraz upały nie powinny być aż takie straszne.
Przepis na ogórkową lemoniadę.
Składniki:
Ogórki, imbir i jedną cytrynę kroimy w plasterki. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok. Wlewamy sok i wodę do dzbanka, dosładzamy miodem lub cukrem brązowym. Dodajemy plasterki cytryny, ogórka, imbiru oraz listki mięty. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z kostkami lodu.
Ogórki można też obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Następnie wycisnąć sok w sokowirówce i wlać do lemoniady, która będzie bardziej ogórkowa :)