email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Objawy skórne i jelitowe. Zespół nakładania NH (nietolerancji histaminy). Opis przypadku. Jakie kroki zostały podjęte, z jakim efektem?

Objawy skórne i jelitowe. Zespół nakładania NH (nietolerancji histaminy). Opis przypadku. Jakie kroki zostały podjęte, z jakim efektem?

Kobieta, lat 39,  zgłosiła się do poradni dietetycznej w październiku 2022 r. z objawami, które towarzyszyły pacjentce od lat: uczuleniowe zapalenie spojówek oraz błony śluzowej nosa nasilające się wiosną, suchość skóry, czasem pojawia się pokrzywka, przewlekłe zmęczenie. Od 4 lat leczy się na rozpoznany przez gastroenterologa zespół jelita nadwrażliwego – postać biegunkową + refluks. Lekarz zalecił dietę lekko strawną uboższą w aminy biogenne (histamina, tyramina).

Wynik DAO (3.9 norma: 14–33 IU/ml). DAO może być biomarkerem do przewidywania skuteczności nie tylko interwencji dietetycznej, lecz także wpływu antagonistów receptorów H1 i H2 w pokrzywce.

Biegunka (nie od razu, ale dzień po lub 2-3 dni po produktach bogatohistaminowych) nasilała się po kiszonkach, sosach pomidorowych, awokado, makreli wędzonej, czerwonym winie. Objawy skórne nasilały u pacjentki zielona herbata, którą włączyła do diety.

Nietolerancja histaminy może nie tylko symulować chorobę alergiczną, pokarmową, itd., lecz także pogarszać jej przebieg (powstaje tzw. zespół nakładania).

Jakie były zalecenia żywieniowe/suplementacja, z jakim skutkiem? Cały opis przypadku znajdziecie na naszej platformie: Platforma wiedzy na temat histaminy. Dla osób tylko z dostępem.

http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.