Kobieta, lat 39, zgłosiła się do poradni dietetycznej w październiku 2022 r. z objawami, które towarzyszyły pacjentce od lat: uczuleniowe zapalenie spojówek oraz błony śluzowej nosa nasilające się wiosną, suchość skóry, czasem pojawia się pokrzywka, przewlekłe zmęczenie. Od 4 lat leczy się na rozpoznany przez gastroenterologa zespół jelita nadwrażliwego – postać biegunkową + refluks. Lekarz zalecił dietę lekko strawną uboższą w aminy biogenne (histamina, tyramina).
Wynik DAO (3.9 norma: 14–33 IU/ml). DAO może być biomarkerem do przewidywania skuteczności nie tylko interwencji dietetycznej, lecz także wpływu antagonistów receptorów H1 i H2 w pokrzywce.
Biegunka (nie od razu, ale dzień po lub 2-3 dni po produktach bogatohistaminowych) nasilała się po kiszonkach, sosach pomidorowych, awokado, makreli wędzonej, czerwonym winie. Objawy skórne nasilały u pacjentki zielona herbata, którą włączyła do diety.
Nietolerancja histaminy może nie tylko symulować chorobę alergiczną, pokarmową, itd., lecz także pogarszać jej przebieg (powstaje tzw. zespół nakładania).
Jakie były zalecenia żywieniowe/suplementacja, z jakim skutkiem? Cały opis przypadku znajdziecie na naszej platformie: Platforma wiedzy na temat histaminy. Dla osób tylko z dostępem.
http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html