O histaminie pisałam już wiele, tym razem o jej wpływie na choroby reumatyczne. Nietolerancja histaminy może współistnieć z RZS. Jeśli choroby stawów dotyczą Ciebie, A Ty odczuwasz bóle przy nagłych zmianach temperatury, po spożyciu produktów niżej wymienionych, masz objawy wskazujące na alergie pokarmowe, być może problemem będzie Histamina.
Pewne produkty żywnościowe mogą wzmagać dolegliwości u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Przykładem może być histamina. Histamina jest aminą biogenną występującą w licznych komórkach organizmu. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, ale jej zbyt wysoka kumulacja może stanowić zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewielką ich nadwyżkę organizm potrafi sam unieszkodliwić, dzięki odpowiednim enzymom. Jednakże, u niektórych osób aktywność tych enzymów jest niska, co może prowadzić do wystąpienia poważnych objawów chorobowych.
Wiele produktów spożywczych ma wysoką zawartość histaminy. Dużą zawartością tego związku charakteryzują się produkty długo dojrzewające i fermentujące, a więc:
Alkohol, w tym wino czerwone, piwo, szampan, słodycze (czekolada, nugat, marcepan), a ponadto produkty niewłaściwie przechowywane są również istotnym źródłem histaminy. Niektóre produkty spożywcze mogą też stymulować nadmierne uwalnianie histaminy z magazynów w ustroju. Należą do nich niektóre warzywa (pomidory, szpinak), owoce cytrusowe, truskawki, suszone owoce, napoje gazowane, dodatki spożywcze, taki jak: wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, barwniki, konserwanty. Ponadto, do uwalniania histaminy może dochodzić w wyniku reakcji na specyficzny alergen, ale także poprzez stymulację przez różne czynniki nieimmunologiczne, np. niedotlenienie, uraz, niska temperatura, silne przeżycia, stres, czy alkohol.
A zatem zwiększone stężenie histaminy we krwi może tłumaczyć zjawisko natychmiastowego zaostrzenia objawów po spożyciu niektórych produktów spożywczych, czy też sytuacjach stresowych dla organizmu.
Rozpoznanie nietolerancji histaminy wiąże się z koniecznością wdrożenia diety eliminacyjnej – a więc niespożywanie produktów zawierających duże ilości tej aminy. Zaleca się także unikanie sytuacji stresowych, w tym nagłej zmiany temperatury, które mogą być odpowiedzialne za wyrzut histaminy oraz nawrót choroby.