email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Nietolerancja histaminy a RZS.

Nietolerancja histaminy a RZS.

O histaminie pisałam już wiele, tym razem o jej wpływie na choroby reumatyczne. Nietolerancja histaminy może współistnieć z RZS. Jeśli choroby stawów dotyczą Ciebie, A Ty odczuwasz bóle przy nagłych zmianach temperatury, po spożyciu produktów niżej wymienionych, masz objawy wskazujące na alergie pokarmowe, być może problemem będzie Histamina.

Pewne produkty żywnościowe mogą wzmagać dolegliwości u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Przykładem może być histamina. Histamina jest aminą biogenną występującą w licznych komórkach organizmu. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, ale jej zbyt wysoka kumulacja może stanowić zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewielką ich nadwyżkę organizm potrafi sam unieszkodliwić, dzięki odpowiednim enzymom. Jednakże, u niektórych osób aktywność tych enzymów jest niska, co może prowadzić do wystąpienia poważnych objawów chorobowych.

Wiele produktów spożywczych ma wysoką zawartość histaminy. Dużą zawartością tego związku charakteryzują się produkty długo dojrzewające i fermentujące, a więc:

  • sery, głównie topione oraz pleśniowe
  • czerwone mięso, wędliny (np. salami)
  • produkty kiszone
  • ocet i jego przetwory (majonez, keczup)
  • produkty zbożowe zawierające drożdże
  • ryby (w tym marynowane i wędzone), owoce morza

Alkohol, w tym wino czerwone, piwo, szampan, słodycze (czekolada, nugat, marcepan), a ponadto produkty niewłaściwie przechowywane są również istotnym źródłem histaminy. Niektóre produkty spożywcze mogą też stymulować nadmierne uwalnianie histaminy z magazynów w ustroju. Należą do nich niektóre warzywa (pomidory, szpinak), owoce cytrusowe, truskawki, suszone owoce, napoje gazowane, dodatki spożywcze, taki jak: wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, barwniki, konserwanty.  Ponadto, do uwalniania histaminy może dochodzić w wyniku reakcji na specyficzny alergen, ale także poprzez stymulację przez różne czynniki nieimmunologiczne, np. niedotlenienie, uraz, niska temperatura, silne przeżycia, stres, czy alkohol.

A zatem zwiększone stężenie histaminy we krwi może tłumaczyć zjawisko natychmiastowego zaostrzenia objawów po spożyciu niektórych produktów spożywczych, czy też sytuacjach stresowych dla organizmu.

Rozpoznanie nietolerancji histaminy wiąże się z koniecznością wdrożenia diety eliminacyjnej – a więc niespożywanie produktów zawierających duże ilości tej aminy.  Zaleca się także unikanie sytuacji stresowych, w tym nagłej zmiany temperatury, które mogą być odpowiedzialne za wyrzut histaminy oraz nawrót choroby.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.