email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Marchewkowy hummus. Pasta zamiast masła.

Marchewkowy hummus. Pasta zamiast masła.

Polecam pasty warzywne jako doskonały zamiennik masła. Im rzadziej sięgasz po produkty bogate w cholesterol, tym lepiej dla twoich naczyń krwionośnych.

Składniki:

  • Cieciorka konserwowa w puszce lub słoiczku (dobrze przepłukać) lub ugotowana wcześniej.
  • 1 mała marchew
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, kumin, kurkuma
  • Natka pietruszki
  • woda

Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do wysokiego naczynia (miski robota kuchennego), dodaj ciecierzycę, trochę wody, oliwę, sok z cytryny, kumin, sól pieprz i czosnek. Całość krótko zblenduj, aż otrzymasz gładką pastę (jeśli będziesz miał/-a problem z blendowaniem, dodaj więcej wody).

Do pasty można wsypać jeszcze trochę natki pietruszki, świeżo zmielonego siemienia lnianego, nasiona czarnuszki, czy otręby owsiane.

Gotowy hummus smaruj na dowolnym pieczywie. Możesz położyć jeszcze ulubione warzywa; polecam: ogórek świeży lub kiszony, pomidor, papryka.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.