Fajnie, że w końcu wiemy więcej o tym słodziku. Nigdy nie zalecałam go pacjentom, ale niestety w dalszym ciągu jest rekomendowany jako najlepszy zamiennik cukru, często reklamowany jako „niskowęglowodanowy”, „naturalny” i „przyjazny keto”. Ksylitol to słodzik powszechnie stosowany w napojach bezcukrowych, słodyczach, gumach do żucia, syropach i pastach do zębów.
Zespół naukowców przeprowadził badanie z udziałem 3306 dorosłych z USA i Europy. Uczestnikom badania pobierano krew regularnie przez trzy lata zaraz po przebudzeniu i sprawdzano poziom ksylitolu. Okazało się, że jedna trzecia osób z najwyższym poziomem ksylitolu miała większe prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca lub udaru.
Naukowcy odkryli, że ludzkie płytki krwi wykazywały oznaki większej skłonności do krzepnięcia, gdy były poddane działaniu ksylitolu, niż wtedy, gdy zastosowano sól fizjologiczną. Może to zwiększyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych. To badanie pokazuje pilną potrzebę badania alkoholi cukrowych i sztucznych słodzików.
Źródło:
https://www.termedia.pl/wartowiedziec/Ksylitol-to-wyzsze-ryzyko-zawalow-serca-i-udarow,56559.html