location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Ksylitol to wyższe ryzyko zawałów serca i udarów. Czyli nie takie cudo jak reklamują!

Ksylitol to wyższe ryzyko zawałów serca i udarów. Czyli nie takie cudo jak reklamują!

Fajnie, że w końcu wiemy więcej o tym słodziku. Nigdy nie zalecałam go pacjentom, ale niestety w dalszym ciągu jest rekomendowany jako najlepszy zamiennik cukru, często reklamowany jako „niskowęglowodanowy”, „naturalny” i „przyjazny keto”. Ksylitol to słodzik powszechnie stosowany w napojach bezcukrowych, słodyczach, gumach do żucia, syropach i pastach do zębów.

Zespół naukowców przeprowadził badanie z udziałem 3306 dorosłych z USA i Europy. Uczestnikom badania pobierano krew regularnie przez trzy lata zaraz po przebudzeniu i sprawdzano poziom ksylitolu. Okazało się, że jedna trzecia osób z najwyższym poziomem ksylitolu miała większe prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca lub udaru.

Naukowcy odkryli, że ludzkie płytki krwi wykazywały oznaki większej skłonności do krzepnięcia, gdy były poddane działaniu ksylitolu, niż wtedy, gdy zastosowano sól fizjologiczną. Może to zwiększyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych. To badanie pokazuje pilną potrzebę badania alkoholi cukrowych i sztucznych słodzików.

 

Źródło:

https://www.termedia.pl/wartowiedziec/Ksylitol-to-wyzsze-ryzyko-zawalow-serca-i-udarow,56559.html

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.