Przepis na pyszne kopytka w zdrowszej odsłonie. Siemię lniane stanowi wartościowy zamiennik jajek. Len jest dobrym źródłem wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega-3, który działa przeciwzapalnie. Zawiera bioaktywne peptydy uznane za czynniki obniżające ryzyko w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Siemię lniane spożywane regularnie doskonale obniża poziom cholesterolu oraz bardzo szkodliwych wolnych rodników.
Polecam ten przepis również dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu trzeba odstawić na około godzinę.
Następnie ziemniakami przeciskamy przez praskę. Dzielimy całość na 4 części i jedną część wyjmujemy, zostawiając ją w misce.
W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z siemieniem lnianym świeżo zmielonym. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Uformować wałek i pokroić ukośnie w romby.
Wkładamy kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
Przygotować sos.
Sos pomidorowy z cukinią.
opcjonalnie: świeży tymianek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, starty czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i pomidorki. Możemy delikatnie podlać wodą. Mieszamy i dusimy około 4 minut.
Na koniec polecam zalać jeszcze całość pomidorami z puszki lub kartoniku, dodajemy przyprawy do smaku. Mieszamy jeszcze ciepły sos z gotowymi kopytkami, natką pietruszki lub świeżym tymiankiem i ewentualnie całość delikatnie można podgrzać.