location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kopytka z siemieniem lnianym w sosie pomidorowym.

 Kopytka z siemieniem lnianym w sosie pomidorowym.

Przepis na pyszne kopytka w zdrowszej odsłonie. Siemię lniane stanowi wartościowy zamiennik jajek. Len jest dobrym źródłem wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega-3, który  działa przeciwzapalnie.  Zawiera bioaktywne peptydy uznane za czynniki obniżające ryzyko w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Siemię lniane spożywane regularnie doskonale obniża poziom cholesterolu oraz bardzo szkodliwych wolnych rodników.

Polecam ten przepis również dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:                            

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki siemienia lnianego (należy zmielić)
  • Około 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Opcjonalnie 2 łyżki mąki orkiszowej (pominąć jeśli ma być bez glutenu)

Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu trzeba odstawić na około godzinę.

Następnie ziemniakami przeciskamy przez praskę. Dzielimy całość na 4 części i jedną część wyjmujemy, zostawiając ją w misce.

W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z siemieniem lnianym  świeżo zmielonym. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Uformować wałek i pokroić  ukośnie w romby.

Wkładamy kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

 

Przygotować sos.

Sos pomidorowy z cukinią.

  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii


opcjonalnie: świeży tymianek, natka pietruszki

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, starty czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i pomidorki. Możemy delikatnie podlać wodą. Mieszamy i dusimy około 4 minut.

Na koniec polecam zalać jeszcze całość pomidorami z puszki lub kartoniku, dodajemy przyprawy do smaku. Mieszamy jeszcze ciepły sos z gotowymi kopytkami, natką pietruszki lub świeżym tymiankiem i ewentualnie całość delikatnie można podgrzać.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.