email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Koktajl przeciwzapalny w walce z zapaleniem stawów.

Koktajl przeciwzapalny w walce z zapaleniem stawów.

Tego typu koktajle oparte na składnikach mocno przeciwzapalnych polecam zawsze pacjentom ze spektrum chorób reumatycznych. Jeśli spożywasz je regularnie (oczywiście łącząc przy tym zdrowy tryb życia całościowo: aktywność fizyczna, odżywianie, praca z emocjami) ograniczysz ryzyko kolejnego rzutu choroby oraz rozwoju powikłań będących wynikiem choroby z autoagresji (tj. miażdżyca, choroby serca, nerek, tarczycy, skóry, depresja). Polecam także pacjentom onkologicznym.

  • Owoce jagodowe są bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwercetyny. Produkty te mogą zapewnić szereg korzystnych efektów, takich jak obniżenie stężenia cytokin zapalnych, zmniejszenie sztywności stawów i bólu oraz reakcji alergicznych. 
  • Działanie przeciwzapalne kurkuminy odbywa się przez hamowanie reaktywnych form tlenu, które pośredniczą w metabolizmie prostaglandyn i produkcji cytokin prozapalnych.
  • Tran – suplementacja kwasami omega - 3 (źródło: ryby, olej lniany, nasiona, tran) łagodzi ból, skraca stan porannej sztywności i zmniejsza częstość przyjmowania niesteroidowych leków przeciwbólowych u pacjentów z RZS.

Składniki:

  • Mleko roślinne lub jogurt naturalny
  • Owoce jagodowe (polecam mieszankę: wiśnie, jagody/borówki, żurawina, malina, truskawka)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka tranu dobrej jakości

Dodatkowo można dodać: otręby owsiane, miód, syrop klonowy.

Wszystko blendujemy ; pijemy koktajl w temp. pokojowej, unikaj zimnych płynów.

 

 

 

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.