Koktajl przeciwzapalny w walce z zapaleniem stawów.
Przepisy - przekąski
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

12-05-2023

2 min czytania

Koktajl przeciwzapalny w walce z zapaleniem stawów.

Tego typu koktajle oparte na składnikach mocno przeciwzapalnych polecam zawsze pacjentom ze spektrum chorób reumatycznych. Jeśli spożywasz je regularnie (oczywiście łącząc przy tym zdrowy tryb życia całościowo: aktywność fizyczna, odżywianie, praca z emocjami) ograniczysz ryzyko kolejnego rzutu choroby oraz rozwoju powikłań będących wynikiem choroby z autoagresji (tj. miażdżyca, choroby serca, nerek, tarczycy, skóry, depresja). Polecam także pacjentom onkologicznym.

  • Owoce jagodowe są bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwercetyny. Produkty te mogą zapewnić szereg korzystnych efektów, takich jak obniżenie stężenia cytokin zapalnych, zmniejszenie sztywności stawów i bólu oraz reakcji alergicznych. 
  • Działanie przeciwzapalne kurkuminy odbywa się przez hamowanie reaktywnych form tlenu, które pośredniczą w metabolizmie prostaglandyn i produkcji cytokin prozapalnych.
  • Tran – suplementacja kwasami omega - 3 (źródło: ryby, olej lniany, nasiona, tran) łagodzi ból, skraca stan porannej sztywności i zmniejsza częstość przyjmowania niesteroidowych leków przeciwbólowych u pacjentów z RZS.

Składniki:

  • Mleko roślinne lub jogurt naturalny
  • Owoce jagodowe (polecam mieszankę: wiśnie, jagody/borówki, żurawina, malina, truskawka)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka tranu dobrej jakości

Dodatkowo można dodać: otręby owsiane, miód, syrop klonowy.

Wszystko blendujemy ; pijemy koktajl w temp. pokojowej, unikaj zimnych płynów.