email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Koktajl najlepszy w upalne lato. Pomidorowy zastrzyk energii.

Koktajl najlepszy w upalne lato. Pomidorowy zastrzyk energii.

Kiedy wyjeżdżam z rodziną pod namioty w upalne dni ratują nas pomidory w różnej formie: koktajle, sosy, kremy na zimno. Bez nich, jak i bez arbuza ciężko jest przeżyć :)) A sama woda też nie wystarcza. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co może doprowadzić do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej,  a jest to szczególnie niebezpieczne u osób chorujących przewlekle. W upały polecam szczególnie sok pomidorowy i arbuz, bo to one szybko uzupełnią m.in. beta-karoten, witaminę E, potas, magnez i żelazo, które latem znacznie szybciej tracimy i odczuwamy także przez te braki znaczny spadek energii, zmęczenie, czasem omdlenia.

Inaczej jest jeśli spożyjemy przykładowo szklankę soku pomidorowego. Od razu czujemy się lepiej!

Pomidory to najlepsze źródło likopenu, antyutleniacza, który jest silniejszy od beta-karotenu. Chroni nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. Musimy wiedzieć, iż przyswajalność likopenu znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy.

Jedna – dwie szklanki soku pomidorowego dziennie wspierać będzie produkcję czerwonych krwinek, pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego, nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Składniki na domowy sok pomidorowy:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka tłuszczu (oliwa, olej rzepakowy, olej kokosowy,itp.)

Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Dodaj cukier, dopraw solą i pieprzem. Wszystko zmiksuj  i przecedź przez sito ze skórek i nasion. Przelej do butelki. Przechowuj w lodówce. Najlepszy po schłodzeniu :)

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.